Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  12.11.2019 09:28:48

Rozbřesk: První a úspěšný test nové prognózy ČNB

ČNB měla hned v pondělí možnost otestovat si svoji nejnovější prognózu, a sice její nejdůležitější parametr - inflaci. A byla to zkouška v podstatě úspěšná, neboť listopadová inflace zaostala za očekáváním centrální banky pouze o 0,1 procentního bodu. Spotřebitelské ceny se meziročně zvýšily o 2,7 %, mimochodem stejně jako v předchozích dvou měsících, a fakticky se nezměnily ani inflační faktory. I nadále platí, že zhruba polovinu inflace obstarává dražší bydlení v podobě rostoucích cen nemovitostí a nájemného, energií a dalších navázaných služeb, tedy ceny, na které má měnová politika ČNB jen velmi omezený dosah. A v podstatě stejný závěr bychom mohli udělat u potravin, které se na inflaci podílejí aktuálně zhruba půl procentním bodem. Takže jen bydlení a potraviny generují dvě třetiny české inflace a zbylá jedna třetina pak připadá na vše ostatní - zejména na ceny stravovacích a ubytovacích služeb, alkoholu a cigaret, dovolených atp.

Inflace tedy zůstala těsně pod prognózou ČNB, nicméně stále v horní polovině tolerančního intervalu, kde setrvá nejspíše i po zbytek letošního roku. A vysoká bude v důsledku daňového balíčku i v příštím roce. Takový vývoj by však měl centrální banku nechat už úplně v klidu, protože její pozornost by se měla okamžitě přepnout na měnově-politickou inflaci, která od změn daní odhlíží a která může být na cílové pásce co nevidět. A proto ČNB k vyšším sazbám stále nic akutního netlačí, kromě hypotetických úvah o ukotvení “příliš” vysokých inflačních očekáváních nebo strachu ze slabé proinflační koruny. Je to však skutečně případ české ekonomiky, kde inflaci “řídí” dlouhodobě zaostávající bytová výstavba, německá “zelená” energetická politika či slabá úroda brambor? V každém případě více než jindy bude třeba sledovat nejnovější čísla z ekonomiky, kterou čeká zpomalení velmi nejistého rozsahu, protože právě (a jen) rizika na protiinflační straně mohou bankovní radu držet v rozletu.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká měna se dál drží v těsné blízkosti hranice 25,50 EUR/CZK a je tak o necelé jedno procento silnější, než pro čtvrtý kvartál roku předpokládá nejnovější prognóza ČNB. Silnější kurz koruny podporovaný už tak výrazným úrokovým diferenciálem by se mohl zařadit mezi argumenty pro ponechání sazeb na současné úrovni i na prosincovém zasedání. “Rozhodovat” však v té době bude nejenom kurz, ale především čísla a vnímání zahraničních rizik a nejistot ze strany centrálních bankéřů.

Zahraniční forex

Den veteránů utlumil aktivitu na řadě trhů, nikoliv však na britské libře. Ta včera navzdory slabému výsledku britského HDP za třetí kvartál posílila, a to díky vyjádření šéfa brexit party Farage, který uvedl, že jeho strana nebude kandidovat tam, kde drží aktuálně křeslo konzervativci. Trh tento krok vyhodnotil tak, že je menší šance na takový výsledek voleb (12. prosince), jež by přinesl opět rozdrobený britský parlament neschopný se dohodnout na podobě brexitu.

V centru pozornosti je však ve střední Evropě forint, kterému se zjevně nedaří. Měnový pár včera na chvíli přelezl dokonce přes hranici 334, přičemž forintu se nelíbí růst úrokových (především dolarových) sazeb. Ty přitom dnes po ránu dále rostou, takže EUR/HUF může klidně směřovat k nedávno dosaženému historickému maximu ležícímu nad hladinou 336.

Ropa

Ropa Brent si dnes ráno připisuje drobné zisky, které posílají její cenu opět nad 62 dolarů za barel. Vzhledem k blížícímu se jednání států OPEC+ ve Vídni (5.-6. prosince) již začínají ropným trhem rezonovat první komentáře k další budoucnosti těžebních škrtů, ze kterých je zjevná ochota dále prodloužit produkční kvóty v rozsahu 1,2 mil. barelů denně. Zda se bude v prosinci diskutovat také o variantě zpřísnění dosavadních produkčních kvót, zatím není jasné, nicméně minimálně ze saúdsko-arabských komentářů je zjevné, že tato varianta zůstává na stole.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688