Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  12.11.2019 09:09:44

ČEZ a Kofola představily výsledky za třetí kvartál (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Výsledky ČEZ za Q3 19 jsou rozhodně zklamáním. Úpravy výsledků za Q1 a Q2 letošního roku však zřejmě pomůžou k naplnění celoročního výhledu.

Nápojářská skupina Kofola reportovala lepší než očekávané výsledky za třetí kvartál.

Evropské akcie by dnes měly odstartovat mírným růstem.

V průběhu dneška příliš nových makroekonomických dat zveřejněno nebude. Dočkáme se pouze některých předstihových ukazatelů. Z nich si největší pozornost zaslouží německý ZEW index či americký index optimismu malých a středních podniků.

Výsledky hospodaření dnes reportuje například německé společnosti Continental či Uniper, britské firmy Vodafone nebo Linde anebo americký Rockwell Automation.

Société Générale zvýšila doporučení na Držet pro španělského dodavatele plynu Enagas a německého výrobce stavebních materiálů HeidelbergCement.

Obchodování na zámořských trzích

Včerejší obchodování na americkém trhu bylo klidnější, přestože spíše mírně převažovaly prodejní příkazy. Index S&P 500 přišel o 0,2 %, když nejméně se dařilo utilitám (-0,7 %) nebo energetickým společnostem (-0,6 %). Investoři opět přemítali vyjednávání o obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou.

V asijsko-pacifickém regionu většina burz rostla. Nejvíce se dařilo japonskému indexu Nikkei 225 a tchajwanskému indexu, které shodně přidaly 0,8 %. Ostatní burzy ve většině případů zaznamenávají zisky do půl procenta. 

ČEZ

Výrobce a distributor elektřiny ČEZ zveřejnil výsledky hospodaření za Q3 19.

ČEZ reportoval dnes ráno výsledky za Q3 19, které jsou na první pohled pod odhady trhu. Negativní byly v třetím kvartále výroba v tradičních, tzn. uhelných a jaderných elektrárnách a vratka 1,3 mld. CZK SŽDC za objednanou, ale neodebranou elektřinu. Celkové tržby jsou za Q3 19 ve výši 48 mld. CZK (+5,5 % y/y) lehce pod konsensem 49,2 mld. CZK. EBITDA dosáhla 9,8 mld. CZK (-16,9 % y/y) a zaostala za odhady trhu (11,5 mld. CZK). Čistý zisk je za třetí čtvrtletí 0,2 mld. CZK (-88 % y/y). I tato položka je pod konsensem. Očištěný čistý zisk je 0,5 mld. CZK.

Vedení ČEZ upřesnilo celoroční cíle. Nově by zisk EBITDA měl dosáhnout 58 mld. CZK (předchozí cíl 57-59 mld. CZK) a čistý zisk čeká ČEZ 17-18 mld. CZK (předchozí 17 19 mld. CZK). Důvodem upřesnění je výše zmíněná vratka 1,3 mld. CZK. Zveřejněná čísla za devět měsíců znamenají 75,8-78,4 % celoročního cíle u EBITDA a 77,4-86,5 % u čistého zisku.

Na první pohled vypadají čísla negativně. Nicméně celoroční cíle se prakticky nezměnily. A stále naznačují vyšší dividendu než vloni. Nicméně bychom očekávali spíše negativní reakci investorů. 

Kofola ČeskoSlovensko

Nápojářská skupina Kofola zveřejnila včera v podvečer výsledky hospodaření za Q3 19. Třetí kvartál je pro Kofolu sezóně nejsilnější. Reportovaná čísla překonala tržní očekávání jak na tržbách, tak na zisku EBITDA. Růstu tržeb i EBITDA v meziročním srovnání pomohlo začlenění kávového byznysu a rostoucí operace v Adriatickém regionu.

Tržby za Q3 19 dosáhly 1,86 mld. CZK, což znamená meziroční růst o 3,9 %. Reportované číslo překonalo konsensus, který počítal s 1,84 mld. CZK. Výnosy se zvýšily ve všech segmentech Kofoly. Nejvyšší růst v absolutních číslech předvedl Adriatický region. EBITDA je 436 mil. (+9,3 % y/y), což je o 6,8 % vyšší hodnota, než čekal trh. Po špatném druhém kvartále výsledek třetího pozitivně překvapil. Potvrdilo se, že Q3 je sezóně nejsilnější.

Předpokládáme, že vedení Kofoly potvrdí na konferenčním hovoru celoroční projekce. Stávající cíl je zisk EBITDA ve výši 1 080 mil. CZK. Další komentář přineseme během dne. 

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688