Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  12.11.2019 08:34:20

Kvartální zisk a výnosy ČEZ za 3Q pod odhady, firma snižuje roční výhled


ČEZ hospodařil v letošním třetím čtvrtletí s upraveným čistým ziskem 500 milionů , zatímco odhad v průzkumu Reuters byl 2,09 miliardy . Provozní zisk EBITDA za třetí kvartál dosáhl 9,8 miliardy , zatímco trh čekal 11,42 miliardy . Výnosy za stejné období dosáhly 48,03 miliardy, což je rovněž pod tržním odhadem, nastaveným podle Reuters tentokrát na 50,02 miliardy . Česká energetická společnost také změnila výhled letošního upraveného čistého zisku, ze kterého se vyplácí dividenda, na 17 až 18 miliard . Dříve počítala s rozpětím 17 až 19 miliard . Změněn je také výhled provozního zisku EBITDA pro letošní rok, kde polostátní gigant nyní počítá s číslem 58 miliard . Dosud to bylo rozpětí 57 miliard až 59 miliard .

Výsledky za třetí čtvrtletí byly podle firmy negativně ovlivněny překvapivým rozhodnutím odvolacího soudu ve sporu se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), na jehož základě společnost ČEZ Prodej uhradila částku 1,3 mld. . Dlouholetý spor souvisí s neodebráním elektřiny SŽDC v roce 2010, kdy SŽDC způsobila společnosti ČEZ Prodej škodu. Náhrada škody byla uhrazena ze strany SŽDC v roce 2015 a nyní byla ze strany ČEZ Prodej vracena. Proti rozsudku připravuje ČEZ Prodej dovolání k Nejvyššímu soudu ČR.

Úpravy výhledů zisku EBITDA a očištěného zisku společnost vysvětluje rovněž soudním verdiktem v kauze SŽDC, dále vyšším ziskem z obchodování s komoditami a vyšší marží z prodeje elektřiny.

Za první tři čtvrtletí polostátní společnost vydělala 13,6 miliardy korun, meziročně o 49 procent více. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v prvním až třetím čtvrtletí 44,7 mld. , meziročně o 16 % více.Zvýšení je způsobeno zejména růstem realizačních cen vyrobené elektřiny v ČR a vyšším ziskem z obchodování s komoditami.Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy dosáhl 14,7 mld. , což je meziročně o 30 % více.

„Dosavadní hospodářské výsledky v letošním roce naplňují naše očekávání obratu trendu minulých let a výrazného meziročního růstu zisku Skupiny ČEZ. Na úrovni celého roku 2019 držíme ambici dosáhnout provozního zisku EBITDA ve výši 58 mld. , a to navzdory negativnímu dopadu soudního sporu se SŽDC ve výši 1,3 mld. . Daří se nám v oblasti obchodování s komoditami a pokračujeme v opatřeních v oblasti vnitřní efektivity,“ uvedl v dnešním prohlášení předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Pro rok 2020 má společnost předprodáno 78 % elektřiny na průměrné ceně 43,2 EUR/MWh, v polovině roku to bylo 42,3 EUR/MWh. Pro rok 2021 to je 48 % elektřiny na průměrné ceně 45,4 EUR/MWh, v polovině roku to bylo 43,6 EUR/MWh.

Zahraniční divestice

Společnost dále uvedla, že započala přípravu prodeje polských aktiv, přičemž možní kupci budou kontaktováni zřejmě do konce poloviny roku 2020.

Nabídky na rumunská aktiva firma očekává ve 2Q20 s dokončením prodeje do první poloviny roku 2021. Zájem o koupi rumunských aktiv vyjádřilo více než 30 zájemců.

Pokud jde o prodej bulharský aktiv, ktreý v říjnu zastavil bulharský antimonopolní úřad, byla proti jeho rozhodnutí ze strany ČEZ i ze strany Eurohold podána správní žaloba.

 

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688