uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  11.11.2019 14:48:39

Německo: Neomezená rychlost nebude omezena. Zatím?


Jistě, není to ani poprvé, ani naposledy, co se v Německu otevírá otázka – není na místě omezit maximální rychlost na německých dálnicích? Podle německé vládní komise zabývající se tématem ochrany klimatudopravě, je to prý na místě. Prý to přinese snížení zatížení životního prostředí, přesněji sníží emise CO2. Skutečně?

Podle expertů jde mnohem více o zbožné přání než skutečný efekt zavedení maximální rychlosti na německých dálnicích. Proč? Prvním důvodem je fakt, že asi z 11 000 kilometrů německých dálnic je jen zhruba na polovině jejich celkové délky možné jezdit bez omezení maximální rychlosti. Na ostatních úsecích je dokonce obvykle rychlost snížena jen na 120 km/h.

Druhý fakt, podíl těch, kdo jedou v Německu nad 140 km/h, obvyklá maximální rychlost na dálnicíchEvropě je 130 km/h (v Polsku je to 140 km/h, na některých úsecích A1 v Rakousku rovněž 140 km/h), je mizivý, a dosahuje jen lehce nad 10 %. A tudíž snížení rychlosti tohoto množství vozidel nepřinese žádné markantnější výsledky, pokud jde o snížení emisí. Tedy, takovéto opatření by se zcela minulo účinkem.

Jinou otázkou je, zda nedojde k vyšší bezpečnosti na dálnicích, které jsou ale už tak 6 až 10 x bezpečnější než běžné silnice, nehledě na vysokou rychlost jízdy po nich. Především z psychologického hlediska se budou řidiči „pronásledovaní“ těmi nejrychlejšími cítit bezpečněji.

Stále je ale otázkou – je na místě vyměnit pocit svobody, který Němci mají díky neomezené rychlosti, za lepší pocit jen malé části řidičů?

Co na to samotní němečtí motoristé? Podle několika průzkumů, které se již uskutečnily, je lehce nadpoloviční většina pro omezení rychlosti na dálnicích. Zároveň hned ale dodejme, že za ono „omezení rychlosti“ je nejčastěji považována maximální rychlost 150 km/h.

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688