Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.11.2019 06:11:11

O2 začala koncem minulého týdne s odkupem vlastních akcií

Poslední krok vedení O2 indikuje, že se nejspíše v následujících 5 týdnech dočkáme na pražské burze ze strany telekomunikační společnosti odkupu vlastních akcií. Na základě posledního rozhodnutí představenstva z roku 2017 společnost může odkupovat vlastní akcie do letošního 13. prosince. Přestože jsme byli svědky nejasné vlastně více než 1,5 leté přestávky odkupu, na konci srpna se nákupy obnovily, aby však posléze ke konci první poloviny září ustaly. Jednalo se však již jen nejspíše o tradiční přestávku před reportem hospodářských výsledků.


Týden po zveřejnění hospodářských výsledků za 3. čtvrtletí se totiž O2 navrátila na trh. Ve čtvrtek 7. listopadu, kdy akcie O2 zaznamenaly na pražské burze s objemem 35,6 mil. vůbec největší likviditu od konce července, se o část obchodů postarala sama společnost. S odkupy pokračovala také v pátek, kdy však likvidita poklesla na celkových 6,36 mil. . Poměrově však O2 vlastně byla aktivnější, když se postarala dokonce o třetinu pátečních obchodů. Akcie O2 na konci týdne nakonec zakončily na 219 , tj. vůbec nejvýše od 20. září.

Za zmiňované poslední 2 seance O2 celkově na pražské burze odkoupila téměř 32,5 tisíce vlastních akcií za více než 7,1 mil. . Průměrná nákupní cena tedy činila téměř 218,80 .

O2 C.R., TELEFÓNICA O2 CZECH REPUBLIC - Graf ceny akcie cz

Do konce roku max. 4 % akcií

Jak jsme zmínili v úvodu článku, současný představenstvem schválený 2 letý program končí 13. prosince. Společnosti umožňuje nabýt celkově maximálně 4 % vlastních akcií, včetně již dříve nakoupených. Dosud jich O2 od roku 2016 nakoupila na 8,96 mil., tj. 2,89 %. Utratila za ně 2,259 mld. , průměrně tak každou akcii pořídila za 252,10 . Současná tržní cena akcií O2 tak dává společnosti možnost snížit si dále průměrnou nákupní cenu, resp. za poslední téměř 4 roky co O2 „nově“ odkupuje vlastní akcie, nebylo mnoho seancí, kdy nakupovala levněji než letos na podzim.  

Pokud se naplní naše predikce o současném fyzickém pokračování odkupu, prostoru příliš snížit průměrnou cenu ale vlastně není. Dáno je to především likviditou akcií O2 a také denním omezením. Dle aktuálních pravidel může O2 denně nakoupit maximálně 22 942 akcií, což je vlastně čtvrtina průměrného denního objemu akcií O2 obchodovaného na regulovaném trhu v listopadu 2017, tedy měsíc před tehdejším schválením nového programu. V minulém programu, díky historicky vyšší likviditě, mohla O2 nicméně denně kupovat řádově více akcií. Zaznamenat šlo často denní nákupy převyšující 50 tisíc akcií, došlo však dokonce i na denní nákup překračující 120 tisíc akcií O2…

Otázkou je, zda příp. letos v prosinci současné vedení ještě přistoupí k dalšímu prodloužení odkupu. Vzhledem k níže uvedenému však vlastně příliš časového prostoru už zbývat nebude.

Další snížení základního jmění v dohledu?

Závěrem totiž možno zmínit, že o možnosti nákupu vlastních akcií primárně rozhodla valná hromada 8. prosince 2015 a to na dobu maximálně 5 let. Lze očekávat, že O2 následně přistoupí k obdobnému kroku jako u dřívějšího „prvního“ odkupu vlastních akcií, resp. kdy poté v roce 2013 rozhodla po posvěcení akcionáři o zrušení nakoupených vlastních akcií. Následně se tak snížilo základní jmění a v souvislosti tedy se snížením počtu firemních akcií, tak firmou generovaný zisk se od té doby „dělí“ mezi menší počet akcií. Pro akcionáře tedy pozitivní vliv.

Poslední roky má tak O2 vydáno přes 310 mil. akcií. Z toho dle posledně známých dat jich majoritní vlastník skupina PPF vlastní téměř 251,5 mil. Zkrátka počet vydaných akcií O2 by se výhledově mohl snížit na zhruba 300 mil.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688