Nové léky putují k nemocným Čechům pomalu, čekají na ně i rok a půl

TNBiz, 9.11.2019

Důležité léky, které se do České republiky dovážejí a které zachraňují životy, se dostávají do tuzemských lékáren příliš pomalu. Na některé dokonce nemocní čekají více než 500 dnů. Podle ekonomů za to může zdlouhavá administrativa.

Řada pacientů u nás je odkázána na léky, které se vyrábějí v zahraničí. Mnohdy jsou i v ohrožení života, protože náhrada v Česku za ně neexistuje.

Schvalování nových léků v Česku trvá příliš dlouho. Ministerstvo přiznává, že situace je špatná. "Říkám, že to není ideální, ale zlepšuje se to," dušuje se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

České úřady patří podle odborníků mezi nejpomalejší v Evropě. Než rozhodnou o tom, jestli smí ten který lék na pulty českých lékáren nebo jakou částkou na něj budou přispívat pojišťovny, uplyne i více než rok.

"Zatímco třeba v Německu jsou schváleny za tři měsíce, u nás je to v průměru až 500 dní. A to je otázka života a smrti, doslova," má jasno ekonom Lukáš Kovanda.

Státní ústav pro kontrolu léčiv se ale brání. "To správní řízení má přesně dané podmínky podle zákona. Ty lhůty, které tam jsou dané, neustále zkracujeme," říká jeho ředitelka Irena Storová. Stejný názor má i ministerstvo zdravotnictví.

Kvůli zdlouhavé administrativě se důležité léky nemusejí dostat například k pacientům s rakovinou prsu nebo plic.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy