Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.11.2019 06:08:11

CETV aneb akcionářské přesuny a právní aktivity


V neděli 27. října oznámené převzetí mediální Central European Media Enterprises (CETV) ze strany skupiny PPF přineslo následně na titulu výrazné objemy obchodů. Nadprůměrná aktivita zatím neutuchá. Během jen devíti obchodních seancí tak vyměnilo majitele množství akcií výrazně převyšující třetinu free floatu.

Obchodování s akciemi CETV se sice zintenzivnilo také na pražské burze, mnohonásobně větší aktivitu si titul udržuje na své domovské burze Nasdaq. Především první obchodní den po oznámení převzetí společnosti titul minulé pondělí zaznamenal největší likviditu za více než 5 let. V souhrnu zde totiž nakonec vyměnilo majitele na 21,5 milionu akcií CETV. A včerejší čtvrteční seance byla od té doby hned druhá nejlikvidnější s objemem 3,85 mil. akcií. U titulu byly v předchozích měsících přitom obvyklé denní objemy v průměru okolo 300 tisíc akcií.

Od oznámení převzetí se zkrátka na Nasdaq dohromady zobchodovalo již přes 36,5 mil. akcií CETV. Na pražské burze pak dalších přes 2 mil. akcií. V souhrnu tedy 38,5 mil. akcií, tj. přes 15 % celé veřejně obchodované emise. V úvahu je však třeba vzít více než 162 mil. akcií trvale v držení majoritního akcionáře AT&T. Ve vztahu ke „zbytku“ akcií, tedy k tzv. free floatu vyměnilo akcionáře již dokonce více než 42 % akcií.

Akcionářské změny

Kromě skupiny BlackRock, která jak jsme již před týdnem informovali v měsíčním přehledu oznámila právě k 28. říjnu výrazné navýšení podílu v CETV, zatím jinak žádné regulatorní hlášení nové akcionářské změny v mediální firmě nepoodkrylo. V návaznosti na zmiňované objemy obchodů by se ale nějaké nejspíše měly objevit...

V příštím týdnu každopádně vyprší termín, kdy institucionální investoři musí americké SEC nahlásit údaje o svých portfoliích. Dozvíme se tak nicméně jen historické stavy ke konci 3. čtvrtletí  (k 30. září), tedy nikoliv aktuální evidentně výrazné vlastnické změny. Otázkou zůstává, zda při současných přesunech je aktivní i sama PPF, která by tak na trhu nakupovala za nižší než dohodnutou cenu převzetí ve výši 4,58 USD. Otázkou je samozřejmě riziko příp. neuskutečnění transakce z důvodu například regulatorních rozhodnutí.

Zavírání short pozic

Do zmiňované likvidity jistě zasahuje i aktivita investorů, kteří měli na titulu otevřenou tzv. short pozici. Tedy spekulovali na kurzový pokles akcií CETV. Zatím poslední zveřejněné údaje z poloviny října udávaly, že short zůstávalo na burze Nasdaq více než 2 mil. akcií CETV. Přestože fyzické dokončení transakce převzetí se očekává až někdy okolo poloviny příštího roku, lze odhadovat, že short investoři své pozice začali již uzavírat.


Právní tahanice?

Zmiňovaná dohoda o převzetí společnosti CETV, kterou podpořil nejen majoritní akcionář, ale právě i vedené mediální společnosti, vyvolalo ale také aktivitu řady amerických právních kanceláří. Dle veřejně dostupných informací se ve věci angažuje již 5 firem zaměřujících se na obdobné transakce.

Po nejrychlejší WeissLaw, která reagovala výzvou k investorům hned 29. října, se v úvodu tohoto týdne jako zatím poslední prezentovala v Empire State Building sídlící firma Juan Monteverde. Nalézt lze zájem také ze strany firmy Levi & Korsinsky, která se před 7 lety zaměřila na případ, také na pražské burze obchodované, KIT digital (KITD). Tehdy řešila ztráty investorů, kteří nakoupili akcie následně vlastně zkrachovalé společnosti. Angažujícím se akcionářům nejspíše ale nic Levi & Korsinsky získat nedokázala...

V současném případu se nejspíše úsilí právních kanceláří zaměřuje na management CETV, resp. zda se představenstvo společnosti na trhu dostatečně snažilo o prodej, resp. v návaznosti na dosaženou cenu.



Přečtěte si také:

05.02.2019Kdo mění akcionářské pozice v CETV? Jiří Zendulka (Kurzy.cz)
19.11.2018Akcionářské změny v CETV pokračují Jiří Zendulka (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688