TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.11.2019 06:25:10

Obří fronty, žádný toaleťák. Nakoupit za socialismu byl často boj

Reportér TV Nova se v dalším díle seriálu pohledů před listopad 1989 zaměřil na to, jak vypadala síť obchodů v socialistickém Československu. Starší generace ráda vzpomíná zejména na ceny. Ale byly potraviny opravdu tak levné a kvalitní, jak si někteří myslí?

Prázdné regály. Pořadníky na zboží. A když přišlo, byl to boj. "Fronty na banány, fronty u řezníka. Vždycky byl prázdnej krám," zavzpomínali lidé v anketě na nakupování v socialistickém Československu.

Pan Havel z Železného Brodu byl už tenkrát řezníkem. Soudruzi mu vždy řekli, kolik masa dostane. "Jsme si objednali nějaký metráky zboží a tam bylo vydaný třeba 30 % hovězího, 70 % vepřovýho. Ten poměr nám dali," řek pan Havel.

"Na všechny se určitě nedostalo. Ve dvě hodiny tady stála fronta. Na ni se nedostalo. Stáli do půl čtvrtý v krámě zase na další zboží. V krámě pak zůstal gothaj, tlačenka, turisťák, kousek bůčku. Že by tam zůstala kýta nebo hovězí zadní či roštěná, to neexistovalo," vzpomíná pan Havel.

Na druhou stranu dobře věděl, že právě komunistický pohlavár chce mít na stole to nejlepší a ne bůček. "Samozřejmě když přišel ten soudruh, tak to musel dostat. Všichni známe podpultový prodej, tak takhle to fungovalo. Oni nám ho zakazovali, ale sami, když přišli, museli to mít," dodal.

Chleba za 4,40, rohlík za třicetník, mléko za dvě koruny, celé máslo za deset korun, litr nafty za 7,50 či Sparty za 14 korun. Na sociálních sítích se to hemží nostalgickými vzpomínkami na krásné zlaté časy, kdy bylo tak levně. "Dneska je všechno dražší," stěžují si lidi v anketě.

Jenomže tyto údaje jsou vzhledem k výplatám tehdy a dnes nesouměřitelné. Dnešní plat je jedenáctkrát vyšší než před listopadem 1989. "My jsme brali asi 1600 v té době a ta roštěná stála 33 korun za kilogram. Dneska za 16 tisíc nikdo dělat nebude. To je desetkrát tolik. A ta roštěná stojí desetkrát víc než tehdy," řekl pan Havel.

Ve skutečnosti potraviny povětšinou zlevnily. Káva o 91 %, vejce o 73 %. A dokonce i přes předloňskou kauzu je dnes máslo pro nás pořád o polovinu levnější. Naopak stejnou cenu si drží rohlíky, mléko, či jablka. To, co nám skutečně podražilo, jsou energie a služby. Zejména vodné a stočné o téměř 1200 % a odvoz odpadu o 300 %.

V různých vlnách některé zboží prostě nebylo. Jednou toaletní papír, pak třeba ocet. Tím si totiž lidé polévali střechy domů v domnění, že je ochrání před radioaktivitou po výbuchu černobylské elektrárny. Komunisté dali lidem možnost si něco koupit jen občas, třeba na libereckých výstavních trzích. Později přibyly i lépe zásobované obchodní domy Prior, Kotva či Máj.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688