Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  07.11.2019 16:39:49

Listopadové zasedání bankovní rady ČNB opět s jestřábím nádechem

Listopadové zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB) skončilo v souladu s tržním odhadem a úrokové sazby zůstaly beze změny. Výsledek zasedání bankovní rady má však podobně jako v září jestřábí nádech, když dva členové rady hlasovali pro zvýšení úrokových sazeb a zvýšení sazeb zároveň centrálním bankéřům doporučila i nová makroekonomická prognóza. Koruna v reakci na jestřábí zasedání bankovní rady výsledně posílila pod hladinu 25,50 CZK/EUR a přiblížila se maximům z konce října.

Stabilita úrokových sazeb minimálně do poloviny příštího roku je podle mě po listopadovém zasedání ČNB i nadále tím pravděpodobnějším scénářem. Na druhé straně je evidentní, že bankovní rada bere velmi vážně současný rychlejší růst inflace a nebagatelizuje ho jako centrální bankéři v Maďarsku či v Polsku. V případě, že se hospodářská situace ve vnějším prostředí začne v nadcházejících měsících zlepšovat a česká ekonomika nebude vykazovat známky výraznějšího zpomalení, tak nelze nakonec vyloučit, že ČNB sazby přece jen zvýší. Zvýšení sazeb však rozhodně není téma pro prosincové zasedání.

Zveřejněny byly hlavní parametry nové makroekonomické prognózy, ve které ČNB počítá s rychlejším růstem spotřebitelské inflace, s pomalejším růstem domácí ekonomiky a s pozvolnějším posilováním koruny vůči euru

Guvernér J. Rusnok na následné tiskové konferenci opětovně uvedl, že diskuze mezi centrálními bankéři probíhala výlučně o tom, zda sazby ponechat beze změny či zda je zvýšit. Zastánci zvýšení sazeb argumentovali tím, že se spotřebitelská inflace trvale nachází nad inflačním cílem ČNB, že makroekonomická prognóza implikuje zvyšování sazeb a že pokud sazby zvýšeny nebudou, tak v 1. čtvrtletí 2020 může inflace krátce přestřelit 3 %, tj. horní hranici tolerančního pásma. Dalším argumentem zastánců vyšších sazeb byla obava z ukotvení inflačních očekávání na vyšší hodnotách a také skutečnost, že z vnějšího prostředí přeci jen v posledních týdnech přicházejí mírně lepší zprávy (např. vývoj kolem brexitu). 

Argumenty proti vyšším sazbám naopak pramenily z obav, že nejistý vývoj v zahraniční stále více negativně dopadá na český průmysl, což bude v nadcházejících čtvrtletích působit protiinflačně. Argumentovalo se i horizontem měnové politiky (období 12 až 18 měsíců od současnosti), když případné zvýšení sazeb v aktuálním 4. čtvrtletí by stejně nezabránilo možnému zvýšení inflace nad 3 % zkraje příštího roku, takže by současné zvýšení sazeb z tohoto pohledu stejně již nic neřešilo.
Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 36 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688