Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  07.11.2019 13:12:02

Analytik k Unicredit: Výsledky za jedna, hlavním překvapením byl příjem z dividend

Náš favorit mezi italskými bankami dokázal svými výsledky opět skvěle překvapit. Celkové příjmy narostly meziročně o 2 % na 4,7 mld. EUR, zatímco trh očekával stagnaci na 4,6 mld. EUR. Hlavním zdrojem překvapení byl příjem z dividend (+65 %), což je podíl na zisku dceřiných společností. Tady se hlavně ukázala stabilizace Turecka, turecké liry a tamní dceřinky Yapi Kredi.

Nečekaně dobře si vedly také výnosy z obchodování na kapitálových trzích (+30 %), kde se projevila čilá klientská aktivita. Spolehlivě se tím vyvážil klesající čistý úrokový výnos (-5 %), jemuž uškodily padající dluhopisové výnosy a nízké úrokové sazby.

Provozní náklady se podařilo meziročně lehce osekat (-2 %) hlavně v režijních a mzdových položkách. Tady však trh podobný vývoj očekával. Meziroční srovnání rizikových nákladů nám trochu kazí jednorázové položky, které musel management vytvářet v předešlém roce (pokuta za obcházení amerických sankcí). Vytvářené rezervy však zjevně opět klesly, jelikož dosáhly jen 190 mil. EUR, což je i při mezikvartálním srovnání o 20 % méně (-70 %). Je to také o 20 % méně než čekal trh. Podobně je to i s odpisy nedobytných úvěrů (550 mil. EUR; mezikvartálně -20 %; meziročně -20 %) a celkové rizikové náklady proto činí jen 750 mil. EUR (mezikvartálně -20 %; meziročně -50 %) a jsou o 100 mil. EUR níž, než čekal konsensus.

Horšící se situace kolem Turecka a jeho měny v loňském roce donutila tehdy management odepsat část hodnoty svého podílu v turecké dceřince Yapi Kredi. Zisk před zdaněním se proto v tom období propadl skoro až na nulu. Absence této jednorázové položky a skvělá čísla z horní části výsledovky nyní proto vystřelily zisk před zdaněním až k 1,5 mld. EUR ( mezikvartálně +80 %).

Dalším bodem, který bychom chtěly vyzvednout, je celkové zdravý úvěrového portfolia. Společnost expresně ořezává klasifikované úvěry (impaired loans), což jsou úvěry, u kterých se neočekává jejich splacení. Účetní hodnota těchto pohledávek klesla meziročně o dalších 30 % na 28,8 mld. EUR a jejich poměr k celkovým úvěrům je v této chvíli již jen 5,7 % (meziročně -260 bps). Nutno ale uznat, že část práce odvedla změna účetních standardů na italských hypotečních úvěrech. Celkový objem poskytnutých úvěrů mimochodem nabobtnal o 2 %.

Anualizovaná návratnost vlastního kapitálu (ROTE) se ve třetím kvartálu opět zlepšila a dosáhla 8,6 % (mezikvartálně +30 bps; meziročně +110 bps). Pokud se poslední kvartál roku nijak výrazně nepokazí, může banka koncem tohoto roku hravě dosáhnout návratnosti nad 10,5 %. Cíl pro rok 2019 byl přitom stanoven jen jako „nad 9 %“, takže banka svůj dlouhodobý plán „Transform 2019“ ukázkově splnila. Kapitálová přiměřenost banky vyjádřená ukazatelem CET1 se díky rychle rostoucímu kapitálu vylepšila mezikvartálně o 50 bps a dosahuje 12,5 %.

Výsledky banky nelze oznámkovat jinak než jedničkou, což trh oceňuje 7% růstem akcií na cenu 13 EUR za kus. Nutno však podotknout, že při dosažení ROTE 10,5 % koncem roku a nákladech vlastního kapitálu 13,3 % by ji náležel valuační násobek P/B (poměr ceny akcií a účetní hodnoty vlastního kapitálu) někde kolem 0,8x. To znamená, že férová hodnota akcií by byla mírné pod 20 EUR za kus

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Po 17:45  Piedmont Lithium stoupá o 20 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688