7 tipů, jak zahnat podzimní splín

S nástupem chladných dnů a s úbytkem slunečních paprsků nás občas trápí únava. Chybí nám energie a nic se nám nechce. Jestli se ptáte, jak dobít baterky a přitom si ještě zlepšit náladu, máme tu pro vás sedm různých způsobů, se kterými si letošní podzim opravdu užijete.

Dejte si do těla

Pohyb je tím nejlepším parťákem do nepohody. Nezáleží na tom, jestli se rozhodnete pro běh, spinning, plavání nebo třeba jen chůzi. Pokud si vyberete to, co je vám nejbližší, budete se cítit lépe,
a to jak po fyzické, tak psychické stránce, a ještě odbouráte stres.

Extra tip: Pokud je vaše nechuť ke sportování všeho druhu opravdu velká, vyzkoušejte tanec. Zapište se na pravidelné lekce, nebo si pusťte doma pořádně nahlas svoji oblíbenou vypalovačku
a protancujte se k dobré náladě.

Bavte se

Když se krátí dny, zákonitě se prodlužují večery. Využijte je ke společenské zábavě, ke které nemáte jindy příležitost. Vyrazte s partnerem nebo partou kamarádů na koncert, ples, maškarní nebo zajděte do divadla. Kino je také fajn, ale živá produkce má úplně jinou energii. Tak zkuste udělat pro jednou změnu a uvidíte ten rozdíl.

Extra tip: Vyzkoušejte stand-up comedy! Je totiž vědecky dokázáno, že dobrou náladou se snadno nakazíte. A k tomu je sál otřásající se smíchem jako dělaný. Pokud s tímhle žánrem teprve začínáte, vyberte si představení s několika komiky. V programu sestaveném z více čísel si pak snáz najdete toho svého baviče, který vám bude sedět nejvíc.

Vyzkoušejte arteterapii

Možná jste už o léčbě uměním slyšeli. Využívají ji psychologové i psychiatři a své místo má také v celostní medicíně. Ale nebojte se, nemusíte hned absolvovat odbornou terapii, abyste se cítili lépe. Někdy stačí nechat na sebe umění jen působit. Navštívit můžete galerii nebo výstavu vašeho oblíbeného umělce. Ještě lepší je ale pustit se sami přímo do díla. Nejen, že dáte průchod svým emocím, ale navíc můžete vytvořit jedinečný umělecký kousek.

Extra tip: Zapojte do tvoření děti, ať už vaše vlastní nebo třeba vypůjčené od sousedů. Případné počáteční zábrany z tvorby opadnou o to rychleji a radost bude dvojnásobná.

Dopřejte si relax

Nic nás tak nenaladí na pozitivní vlnu jako pořádná wellness kúra. Dopřát si jednou za čas masáž nebo saunu by mělo být v sychravých dnech téměř povinností. Stejně dobrou službu udělá i odpočinek v solné jeskyni. A když k relaxaci přiberete ještě kamarádku a vyrazíte na dámský víkend do lázní, můžete se spolehnout, že důvodů k radosti bude zase o něco víc.

Extra tip: Pokud vás trápí nedostatek času, nejezděte nikam daleko a udělejte si malé přímořské lázně doma. Napusťte si vanu a přidejte mořskou sůl nebo řasy. Nejen, že přísady podpoří relaxační atmosféru, ale navíc prospějí i vaší pokožce.

Obklopte se vůní

Víte, že tzv. čichová paměť je nejspolehlivějším druhem paměti? Stačí jen letmý závan vůně, abychom si vybavili dávno zapomenuté vzpomínky. Najednou přesně víme, jak nám bylo krásně u babičky v kuchyni nebo jakou jsme cítili zvědavost v dědově dílně. Vůně se nám totiž spojují s emocemi. Nepřekvapí proto, že mají vliv i na naše rozpoložení. Některé voňavé esence nás posílí a nabudí a jiné zase zklidní. Stačí si jen vybrat, co právě potřebujeme. Například pro pocit pohody se výborně hodí levandule nebo rozmarýn, protože snižují stresový hormon kortizol. Do chladného počasí jsou zase ideální esence z citrusů, protože svým osvěžujícím aroma působí jako antidepresivum.

Extra tip: Éterické oleje nakapejte do aromalampy, přidejte do koupele nebo použijte při masáži. K vonné relaxaci po náročném dni skvěle poslouží i sprchový gel s vaší oblíbenou esencí.

Udělejte si radost

Odborníci na lidskou duši doporučují náročná období pravidelně prokládat malými radostmi. Proto jakmile se vám tma a zima začne promítat i do vaší nálady, na nic nečekejte a naordinujte si aspoň jednou do týdne aktivitu, kterou máte rádi, ale na kterou přes léto nebyl čas. Můžete se tak vrátit
k oblíbeným koníčkům, které jste kvůli jiným povinnostem dlouho odkládali, nebo začít s něčím úplně novým. Ať už jde o čtení detektivek, pletení kulichů nebo modelování keramiky.

Extra tip: Pokud vás láká kreativní tvoření a chcete se v něm zdokonalit, zapište se na kurz. Nejen, že se seznámíte s dalšími nadšenci, ale navíc můžete pod vedením lektora vytvořit originální dárek pro někoho blízkého.

Zahřejte se zdravě

Zapomeňte na čokoládu, kávu a černý čaj. I když nás můžou na krátkou dobu zahřát a povzbudit, později nám naopak pozornost a dobrou náladu utlumí. Jenže co když nějaký ten dobíječ baterek potřebujeme? Inspiraci můžeme najít v asijské kuchyni, kde umí skvěle využít povzbuzující účinky bylinek a koření. Vsaďte proto na zdravé a staletími prověřené bojovníky se špatnou náladou: ženšen, zázvor a wasabi. Tahle silná trojka spolehlivě rozehřeje studené ruce, rozproudí energii a rozjasní úsměv i v ten nejzamračenější den.  

Extra tip: Pokud nemáte se zpracováním těchto přísad zkušenosti nebo vás trápí málo času, stavte se ve Freshbarech a Salateriích UGO, kde si můžete vychutnat pikantní drinky s ženšenem, zázvorem
a wasabi v kombinacích se sladkou maracujou, borůvkami nebo třeba avokádem.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky