Vlada.cz (Vláda)
Zákony a právo  |  04.11.2019 21:34:14, aktualizováno 06.11.2019 08:34:14

Vláda schválila nařízení zvyšující platy státních zaměstnanců, policie má dostat více kompetencí dohlížet nad provozem dronů


Zaměstnanci ve veřejných službách a správě budou mít od 1. ledna 2020 o 1 500 korun vyšší plat, učitelé pak dostanou přidáno o osm procent. Nařídila to vláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 4. listopadu 2019, čímž naplnila předchozí dohodu vládní koalice. Schválila také návrh novely zákona o Policii ČR, která umožní trestat nezodpovědné majitele bezpilotních systémů, tzv. dronů.

Podívejte se také: Poslanci schválili daňový balíček i vyšší rodičovskou.

  

Platové tabulky navržené vládou pro rok 2020 najdete na stránce www.kurzy.cz/platy/platove-tabulky. Platové tabulky 2020 - základní platová tabulka - tabulka číslo 1

 

Na plošném navýšení platů pro zaměstnance ve veřejných službách a správě o 1 500 korun se vládní koalice dohodla v září a 16. září tento návrh zástupci vlády projednali na jednání 150. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR i se sociálními partnery. Tuto dohodu nyní vláda potvrdila schválením novel nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě a o platových poměrech státních zaměstnanců.

Výjimkou budou pedagogičtí pracovníci v regionálním školství, kterým vláda nařídila zvýšit platové tarify o osm procent. Ze státního rozpočtu vláda uvolní na platy navíc celkem 11,1 miliardy korun, aby měli ředitelé škol dostatek finančních prostředků i na nadtarifní složky platu.

Nejhůře placení státní zaměstnanci, kteří byli dosud honorováni podle první platové tabulky, si navíc přilepší o dalších zhruba 3,5 procenta, protože vláda nařízením potvrdila svůj úmysl tuto platovou tabulku úplně zrušit a zaměstnance z ní převést do druhé tabulky s vyššími základními tarify. Tato změna se dotýká například nepedagogických zaměstnanců v regionálním školství, zaměstnanců v kultuře, vedlejších profesí v sociálních službách či třeba nezdravotnických profesí v nemocnicích.

Ministři schválili také návrh novely zákona o Policii České republiky. Hlavním důvodem připravené novely je snaha odstranit některé nedostatky současného zákona, které ukázala praxe. Jedná se především o posílení pravomocí zasahovat proti majitelům bezpilotních systémů, kteří by chtěli drony zneužít například k přípravě trestných činů, narušovali by letový provoz a podobně. Současná právní úprava tuto oblast řeší nedostatečně.

Novela zákona také reaguje na nárůst trestné činnosti spojené s kyberprostorem a upravuje oblast zajišťování bezpečnosti osob, které nezapadají do dosavadních pravidel pro udělení krátkodobé ochrany, ale přitom ji také potřebují.

Vláda schválila také novelu knihovního zákona, ta řeší oblast elektronicky vydaných publikací, které nebyly současně publikovány i v tištěné podobě. Jejich vydavatelé by měli mít nově povinnost odevzdávat vybrané elektronické publikace Národní knihovně České republiky, obdobně jako musí odevzdávat povinné výtisky tištěných neperiodických publikací a periodického tisku. Národní knihovna České republiky bude mít nově v rámci její hlavní činnosti také povinnost provádět sběr vybraných dokumentů volně přístupných v informačním prostředí. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva kultury.

Kabinet schválil také novelu nařízení o hmotné podpoře na vytváření nových pracovních míst a hmotné podpoře rekvalifikace nebo školení zaměstnanců v rámci investičních pobídek. Smyslem novely je upravit státní podporu investičních záměrů podnikatelů na projekty s vyšší přidanou hodnotou, tj. pro technologická centra a centra strategických služeb, a na projekty ve státem podporovaných regionech.

Kabinet také odsouhlasil návrh Ministerstva zemědělství na dotační programy pro zemědělce v roce 2020. Jedná se o celkem 18 dotačních programů, jejichž struktura zachovává kontinuitu s předchozími roky. Celkem má na tyto programy ministerstvo vyčleněno v rozpočtu 3,8 miliardy korun. Více informací obsahuje tisková zpráva Ministerstva zemědělství.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-4--listopadu-2019-177455/.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688