TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.11.2019 11:15:30

Budoucnost školství? Babišovo chlubení učitele spíše namíchlo


Tolik peněz do školství snad nikdy nešlo!“ pochlubil se na svém facebookovém profilu předseda vlády Andrej Babiš. Plánovanou stávku ale zřejmě neodvrátí. Jeho příspěvek učitele spíš naštval. Tiskovou konferenci pedagogů k vyhlášení stávky sledujte na TN.cz živě od 11.00.

Jednodenní stávka učitelů kvůli nespokojenosti s navýšením platů zasáhne české školy již tuto středu. Pedagogům je sice přislíbeno navýšení platů, ovšem v mnohem menší míře, než požadovali a než by zohlednilo růst průměrné mzdy.

"V roce 2018 jsme dali do platů ve školství 12,3 miliardy navíc. V roce 2019 jsme dali do platů ještě o dalších 15,5 miliardy víc. Na rok 2020 máme zajištěné dalších 13,2 miliardy na platy navíc. 10 procent pro kantory i nepedagogy," pochlubil se Andrej Babiš na sociální síti.

"V loňském roce byl průměrný plat učitele 35 089 korun a nepedagogové se dostali v průměru na 20 078 korun. Na konci roku 2021 bude průměrný plat učitele přes 45 000 korun," doplňuje konkrétní čísla ministr Robert Plaga

Průměr ale ovlivňují i odučená léta, zvyšují ho i platy vysokoškolských pedagogů nebo vedoucích pracovníků. Nástupní plat učitele se dnes pohybuje mezi 27 a 28 tisíci. Navíc slíbená čísla nakonec vůbec nemusejí odpovídat realitě. Pro rok 2018 bylo učitelům slíben nárůst platů o 15 %, nakonec reálně vzrostly jen o necelých 11 %.

"Osmiprocentní zvýšení platového základu učitelů, které nyní navrhl ministr školství Robert Plaga, je nižší, než slíbil, a v rozporu s jednáním, které proběhlo s premiérem Andrejem Babišem," hájí se školské odbory. Požadují patnáctiprocentní navýšení platů, v rámci něhož by byl poměr nastaven tak, aby šlo 10 % do tarifních tříd a stupňů a 5 % do nadtarifních složek. Dle řady školských institucí by měli mít ředitelé škol také větší kompetence v přerozdělování pohyblivých složek platů, například aby mohli lépe odměňovat schopnější pedagogy.

Resort školství může pro příští rok očekávat celkem 213,5 miliard korun. „Z toho 160 miliard půjde na regionální školství, mj. 27 miliard na vysoké školy, 2 miliardy jdou na církevní školy, 7,3 miliard na soukromé střední školy, 14 miliard na vědu a víc než 7,25 miliard na sport,“ konkretizuje Andrej Babiš

Slíbená částka ale pedagogy spíše rozčílila. "213 miliard na školství znamená, že proti závazku, který ČR v rámci OECD dala školákům, asi 40 miliard ročně CHYBÍ do průměru 5,1 % HDP, o 6 % nemluvě. Slušný premiér by se omluvil, že resort vzdělání nedovolil financovat tak, jak slíbil, protože na to jeho schopnosti prostě nestačí,“ uvedl na facebookovém profilu České pedagogické komory lektor Tomáš Houška.

„Odboráři zapomínají na dědictví inkluze, na tu jde každoročně 6 miliard, které jsme mohli dát do platů učitelům,“ hájí se premiér. „Ano, inkluze byl špatný nápad. Nicméně nestojí proti předchozímu stavu ani o korunu navíc. Naopak, ve státní pokladně zbyly nemalé prostředky, které do té doby získávalo speciální školství. Ve svém důsledku, jde-li o stránku ekonomickou, inkluze přinesla ÚSPORY - byť na hodně špatném místě,“ oponuje jeho tvrzení Tomáš Houška.

Houška se domnívá, že cílem Babišova sdělení není poskytnutí informací, ale rozeštvávat lidi. „Učitele z jedněch škol proti učitelům z jiných škol, veřejnost proti učitelům. Protože premiér, kterému by šlo o budoucnost této země (a ne vlastní kapsy), by vzdělávací soustavu a vědu v naší zemi nechal financovat tak, aby naše země měla budoucnost. S takovými politiky ji mít nebude,“ domnívá se pedagog.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688