Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.11.2019 08:49:37

Víkendář: Udržitelná ekonomika, spravedlivá společnost a příjmová nerovnost

Koncept takzvané cirkulární ekonomiky je často spojován s recyklací odpadů a materiálů a umírněným využíváním přírodních zdrojů. Jak ale na stránkách Le Monde píše známý ekonom Thomas Piketty, skutečně fungující udržitelný systém nemůže fungovat s tím, že by přetrvávalo plýtvání těch, kteří nashromáždili obrovské bohatství.

Piketty poukazuje na skutečnost, že pokrok, kterého bylo dosaženo ve dvacátém století, byl dán tím, jak se rozšiřovalo soukromé vlastnictví a zároveň rostla kvalita vzdělávání. Právě vysoké investice do vzdělávání umožnily vysokou společenskou mobilitu a snížení příjmové nerovnosti. Jenže tento trend byl přerušen v osmdesátých letech, kdy také začalo období plýtvání přírodními zdroji. Byly eliminovány systémy progresivního zdanění, vznikaly „fiskální ráje“. Právní systémy začaly být ohýbány tak, aby vyhovovaly menšině.

Příkladem špatně nastaveného systému je podle Pikettyho Rusko, kde „platíte 13% daň z příjmů bez ohledu na to, zda vyděláváte 1000 rublů, nebo jednu miliardu“. V Číně si podle něj zase ti nejmocnější vybudovali své vlastní říše, které po nich zdědí jejich potomci bez zaplacení jakékoliv dědické daně. V USA za vlády prezidenta Reagana zase došlo k výraznému snížení daňové sazby pro lidi s nejvyššími příjmy. Tvrdilo se, že to sice zvýší příjmovou nerovnost, ale tento krok bude zároveň motivovat k inovacím a povede k rychlejšímu ekonomickému růstu. Piketty ovšem tvrdí, že zatímco nerovnost skutečně znatelně vzrostla, dynamika ekonomiky ne.

Jak bylo uvedeno, podle Pikettyho není hyperkoncentrované vlastnictví majetku slučitelné ani se snahami o vytvoření oběhového hospodářství. Ekonom v této souvislosti zmiňuje rovněž knihu The Triumph of Injustice, jejímiž autory jsou Emmanuel Saez a Gabriel Zucman. Ti tvrdí, že potřebujeme zejména větší finanční transparentnost a návrat k „fiskální progresivitě“. Tyto kroky by pak měly přinést zdroje pro vyšší investice do vzdělání a aktivity zaměřené na ochranu životního prostředí. „Evropa nemůže jen tak stát a čekat, že změny přijdou z Ameriky. Pokud nemáme jen dávat najevo náš postoj, musíme urychleně přijmout radikální změny v sociální a fiskální oblasti.“ míní Piketty.

Neshoda ohledně nerovnosti

Téma příjmové nerovnosti a jejích možných dopadů na ekonomiku a společnost se nyní v USA (a nejen tam) intenzivně diskutuje. Autor knihy, kterou Piketty zmiňuje, Emmanuel Saez nedávno prezentoval své názory v deníku Washington Post, kde mimo jiné tvrdil, že američtí miliardáři si nyní užívají nižších efektivních daňových sazeb než pracující lidé. Toto tvrzení ale v diskusi se Saezem razantně rozporoval známý liberální ekonom Larry Summers (a nejen on).

Podle něj ekonom používal nesprávným způsobem nesprávná data. „Pokud bych stejnou metodologii uplatnil u mne samotného, vyšlo by mi takové bohatství, kterému se ve skutečnosti ani zdaleka neblížím,“ uvedl Summers. Podle jeho názoru pak nemá moc pevné základy ani samotná myšlenka, že na vybudování spravedlivější společnosti je nutné se zaměřit na nerovnost v bohatství.

Za pozornost stojí i to, že zmíněné diskuse se zúčastnil další známý ekonom Gregory Mankiwe, který působil jako poradce prezidenta George W. Bushe. Ten před několika dny na svém blogu sdělil, že ukončil své členství u republikánů. A během zmíněné diskuse uvedl, že podle jeho názoru není špatným nápadem nepodmíněný univerzální příjem. Ten by totiž „vytvořil poměrně pevnou záchrannou síť pro lidi na dně ekonomického žebříčku“.

Zdroj: Axios, Le Monde

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688