TNBiz (TN.cz)
03.11.2019 10:59:43

Počasí v Evropě: Udeřila cyklóna. Hrozí povodně, na horách laviny. Varování před vysokým množstvím srážek

Meteorologové očekávají v Evropě v následujících dnech velké množství srážek. Spadnout by mohlo až 500 mm. Lidé by si měli dát pozor před povodněmi, které by mohly ohrozit státy na západním Balkáně a ve střední Evropě. Silné bouře se objeví také na pobřeží Jaderského moře. V Alpách bude zase vydatně sněžit. Podle meteorologů napadne 150 cm čerstvého sněhu, hrozí laviny.

Nad západním Balkánem a Středomořím se vyvíjí dešťové srážky, které po víkendu udeří. Podle Sever Weather Europe budou zpočátku srážky mírnější, a to kolem 150 – 200 mm. Poté se však zvýší. Do středy by mohlo spadnout až 500 mm srážek. Nejhorší situace bude nejen na západním Balkáně, ale také na severu Apeninského poloostrova. V těchto oblastech může dojít k lokálním záplavám.

Ve Středozemním moři a na severním a východním pobřeží Jaderského moře. Například chorvatský Národní hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před deštěm pro region Dubrovník, Split, Rijeku nebo Knín. Ta platí od nedělní 23. hodiny. Nepříznivé počasí bude také doprovázet silný vítr o rychlosti až 75 km/h.

Ve Francii meteorologové vydali varování před vydatným deštěm a povodněmi. Dále také v zemi udeří silný vítr, který dosáhne rychlosti až 140 km/h. Hrozí komplikace v dopravě, popadané stromy mohou způsobit škody a může dojít k poškození elektrického vedení. 

Vydatné deště ohrozí také Spojené království. Výstraha platí především pro sever Skotska. Už v sobotu však zemi ohrožovala silný cyklóna, která si vyžádala jednu oběť, infromoval deník Mirror. Na ženu spadl strom.

A nepříjemné podmínky budou také v Alpách. Tam se však místo deště objeví sníh. Napadnout by ho mohlo až 150 centimetrů. Kvůli tomu může dojít i k lavinám.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty