TNBiz (TN.cz)
Investice  |  02.11.2019 20:56:48

Před 30 lety padlo zásadní rozhodnutí k pochodu studentů. StB je sledovala

Přesně před 30 lety 2. listopadu se na pražském Petříně tajně sešla skupinka studentů s cílem naplánovat na 17. listopadu pochod k výročí uzavření českých vysokých škol nacisty a uctění smrti Jana Opletala. Ten den se tak podle historiků stal zlomovým dnem v cestě tehdejšího Československa ke svobodě. Navenek přitom republika žila spíš událostmi v sousedním východním Německu.

Hlavní zprávou, která před 30 lety plnila média, byl masivní přesun lidí z tehdejšího východního Německa do Československa. O půlnoci z 1. na 2. listopadu totiž přestala platit na hranicích omezení vstupu a tisíce Němců se rozhodly přes Prahu emigrovat na západ.


"Dnes nám to přijde divné, že by Němci jeli do Německa zrovna přes Prahu, ale tak to bylo, protože to byly různé státy," vysvětlil textař a spoluzakladatel občanské iniciativy Most Michal Horáček.


Zatímco Státní bezpečnost sledovala dění u německé ambasády, jen o pár kilometrů dál docházelo k něčemu, co otočilo kolem dějin i v Československu. 2. listopadu roku 1989 se na pražském Petříně psaly československé a později i české dějiny. Skupina studentů si dala tajnou schůzku u sochy Karla Hynka Máchy.

 


"Možná nejvýznamnější setkání nezávislých studentů, které se právě domluvilo na tom, že bychom chtěli udělat průvod k 17. listopadu k výročí úmrtí Jana Opletala," vzpomínal spoluzakladatel hnutí Stuha a nynější poslanec Marek Benda (ODS).


Tehdy vysokoškolští studenti věděli, že je sleduje Státní bezpečnost (StB). Vzkazy si předávali ústně, v krajních případech volali z telefonních budek.


"Jsme v konspiračních časech, jsme v časech, kde hrozí, že když vás všechny chytí někde na jednom místě, tak vás všechny posbírají. Scházelo se 20, 30 lidí, pak se řeklo, že se bude chodit za jednotlivé fakulty po dvou," doplnil Benda.

 


"Když se dozvěděli, že někdo něco dělá, nebo potenciálně dělá, zavedli na něj svazek a do toho svazku potom vkládali materiály," popsal historik Libor Svoboda činnost StB.


Tajná večerní schůzka studentů u Máchova pomníku dlouho utajena nezůstala. StB podle tajných denních zpráv věděla o jejich pohybu ještě v ten den, kdy se sešli. Okamžitě se rozjela policejní mašinerie a StB začala zjišťovat jména všech organizátorů. Pochodu 17. listopadu hodlala za každou cenu zabránit.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   7:41  Ranní shrnutí (25.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
Čt   0:02  24. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688