TNBiz (TN.cz)
02.11.2019 11:27:37

Počasí o víkendu: Česko zasáhne vítr, na horách může dosáhnout i síly vichřice. Výstraha

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před silným větrem. V nárazech může dosáhnout až 70 km/h, na horách 90 km/h. Nejhorší situace bude ve Zlínském, Moravskoslezském, Olomouckém a Jihomoravském kraji. Vítr zasáhne naše území v neděli a vydrží až do pondělí.

Počasí na západě Evropy: Do Evropy dorazila silná cyklóna. Hrozí záplavy, vítr dosáhne 130 km/h

"Před zvlněnou studenou frontou, která začne v neděli večer (3. 11.) postupovat přes naše území k východu, k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu," informoval ČHMÚ. Doprovázet ho bude silný vítr

Výstraha meteorologů platí od nedělní 8. hodiny ráno až do pondělní 2. hodiny ráno pro Jihomoravský kraj (Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Kyjov, Mikulov, Slavkov u Brna, Veselí nad Moravou, Vyškov), Olomoucký kraj (Hranice, Jeseník, Lipník nad Bečvou, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk), Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj. 

Vítr může poškodit budovy, stromy nebo lesní porosty. Hrozí také nebezpečí úrazu zlomenými větvemi a uvolněnými předměty. Mohou také nastat komplikace v dopravě. "Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií," napsal ČHMÚ na svém webu. 

Silný vítr bude také doprovázet déšť. V neděli má být oblačno až zataženo, místy polojasno. Na horách pak budou srážky četnější. "Večer od západu na většině území déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, při zmenšené oblačnosti až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C,
na severozápadě a západě Čech kolem 11 °C," doplnili meteorologové. Vítr dosáhne rychlosti 70 km/h, na horách by mohl v nárazech mít až 90 km/h.

Kvůli silnému větru museli hasiči na Olomoucku vyjíždět už v sobotu. "Popadané stromy na komunikacích řešili večer a v noci hasiči na Jesenicku a Zlatohorsku. V souvislosti se silným větrem jsme zaznamenali během noci v této oblasti 13 výjezdů," informovali hasiči na twitteru.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty