Jan Lener (BrokerConsulting)
Finanční rady  |  31.10.2019 16:52:52

Michal Cibulka, metodik finančního plánování Broker Consulting: Tři důvody, proč mít finanční plán

Ve své praxi se často setkávám s dotazem, proč vlastně mít finanční plán. Obvyklým argumentem proti němu je, že na těch pár korun, co tazatel má, se to ani nevyplatí. Jenže právě finanční plán by měl každému z nás pomoci k tomu, abychom v případě potřeby měli k dispozici dostatek peněz a nemuseli si draze půjčovat.  

Proč si sestavit vlastní finanční plán i s pár korunami v kapse vám ukážu na třech číslech. Na ně byste měli myslet vždy, když si položíte onu úvodní otázku. Právě ona čísla by měla být silným argumentem si pravidelně a dlouhodobě vytvářet finanční rezervu, i když to bude jen z mála.

4 679 186. Toto číslo nepředstavuje celkový počet osob pracujících v Česku, ani to není počet osob, které si pravidelně odkládají určitou sumu jako přilepšení ke starobnímu důchodu. Číslo představuje počet všech exekučních záznamů, které jsou vedeny proti 821 337 osobám v tuzemsku. A proč je toto číslo velkým argumentem pro tvorbu vlastní finanční rezervy? Drtivá většina všech exekucí je vedena z důvodu nízkých dlužných částek, řekněme do 50 000 . Tedy proti osobám, které neměly částku 50 000 korun okamžitě k dispozici, a proto si půjčili, většinou od nebankovní společnosti. První půjčkou pomalu ale jistě roztočili kolo dluhové pasti. Základem finančního plánu je mít dostatečně velkou finanční rezervu minimálně ve výši tří až šesti měsíčních výdajů domácnosti. To totiž znamená vyhnout se osudu, který potkal 821 337 osob v České republice.

13 200 . Nebudu vás dlouho napínat, jelikož se jedná o průměrný starobní důchod v Česku ke konci roku 2018. Počet důchodců roste, což je obecně známá věc, která dokazuje vyspělost naší společnosti. Počet důchodců ke konci roku byl cca 2,4 miliónu osob. Pro představu v dubnu 2019 byla průměrná hrubá mzda ve výši 34 105 . V momentě, kdyby osoba s průměrnou mzdou začne čerpat starobní důchod, klesne její příjem přes 60 procent. Ruku na srdce, kdybych vám teď snížil mzdu/plat o 60 procent, jak dlouho byste dokázali fungovat bez nezměněné výdajové stránky? Tvořit si rezervu na přilepšení k důchodu, tedy rentu, by mělo být úkolem každého z nás. Dostatečně se finančně připravit na důstojný život ve stáří pomůže právě dlouhodobý finanční plán.

98 611 . V současné době si 4 441 664 osob odkládá do tak zvaného třetího důchodového pilíře, ať už mluvíme o transformovaném fondu (dříve penzijní připojištění), nebo o doplňkovém penzijním spoření. Vklady od 4 441 664 osob plynou do penzijních společností. Všechny penzijní společnosti v současné době evidují částku 447 miliard . Částka určitě nepředstavitelná, ale zkuste tuto částku vydělit počtem osob, které jsou u penzijních společností registrovány. Dostaneme sumu cca 100 000 . Znamená to, že na každého občana, který je registrován u penzijních společností, vychází částka v průměru 100 000 . Mluvit o tom, že tato částka je naprosto nic neřešící, je zbytečné. Jako dlouhodobé přilepšení k penzi, kdy musíme počítat s až 60procentním propadem příjmů, znamená 100 000 v případě deseti let měsíční přilepšení cca 835 korun a v případě dvaceti letpenzi cca 417 korun na měsíc ke státnímu důchodu.

Všechna tři čísla jsou argumenty pro to, proč mít svůj vlastní finanční plán, a to už ideálně od první výplaty. S ním budete mít své finance vždy pod kontrolou. 


Autor: Michal Cibulka, analytik finančního plánování Broker Consulting. 

 
Jan Lener

Jan Lener

Ředitel komunikace Broker Consulting. Do Broker Consulting přišel téměř přesně před deseti lety do oddělní komunikace a PR. Od roku 2013 se věnoval také Projektu Reality v Broker Consulting. Ve finančně-poradenskému byznysu působí již od roku 2003, první zkušenosti sbíral jako poradce. V případě, že vás zaujal koncept OK POINT, o němž Jan Lener píše, kontaktujte pro více informací Lenku Slepičkovou na mailu lenka.slepickova@bcas.cz, nebo na telefonu +420 731 537 402.



Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém a slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 640 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1 500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, kterých je aktuálně otevřeno 44. Více na www.bcas.cz a na www.okpointy.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIn OK POINTů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688