Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  31.10.2019 10:08:13

Kam tržní vítr, tam sazební plášť aneb patologie Greenspana a spol.

Centrální banky v čele s americkým Fedem opět uvolňují měnovou politiku. Jakkoli to krátkodobě může pomoci výkonnosti některých běžných investic, typicky akcií nebo dluhopisů, podstatný je dlouhodobý horizont. A v něm znamenají měnové autority, které vedle svého standardního mandátu řeší i to, na co spekulují finanční trhy, velký problém.

Když jsou ceny akcií na historických maximech, kritice podmínek na trzích nebývá věnováno mnoho pozornosti. O tom, že centrální banky včetně té americké v posledních měsících začínají opět více podporovat ekonomiku, ačkoli v ní zatím žádná hluboká krize nebo recese nepanuje (jsou výjimky typu Německa, ovšem ani jeho pravděpodobná technická recese neukazuje na výrazné problémy), se ale mluví otevřeně.

Ano, dříve byly měnové autority kritizovány, že se svými opatřeními přicházejí pozdě. Připomeňme si však, že na světě nejsou jen centrální banky, ale také vlády a jejich fiskální nástroje. A pohled na aktuální i plánované schodky veřejných financí v USA i ve většině vyspělých zemí Evropy (v ČR to zažíváme na vlastní kůži) ukazuje, že politici v lepších časech na ty horší zkrátka příliš nemyslí.

Zůstaňme ale pro tentokrát v USA, konkrétně u Fedu. Americký dluhopisový trh v předchozích kvartálech vyslal signál, že nevěří ve světlé hospodářské zítřky. Obchodní válka jistě udělala své, křivka výnosů amerických vládních dluhopisů tak vykreslila obrázek, který mnozí četli jasně: Recese se blíží! A trh s futures začal velice rychle reagovat a indikovat, že by Fed měl z nastoupené trajektorie zvyšujících se sazeb ustoupit a začít úroky snižovat.

Není to ani zdaleka poprvé, kdy guvernéři Federálního rezervního systému (možná podvědomě, možná záměrně) ve svých rozhodnutích reagují na "poptávku" finančního trhu. Není to tak dávno, kdy Janet Yellenová a před ní Ben Bernanke otáleli s ukončením kvantitativního uvolňování, zkušenější investoři si pak jistě vzpomenou na Alana Greenspana, který šel trhu mnohdy doslova na ruku. Jeho filozofie by se dala zjednodušeně shrnout následovně:

  • Nezklamat trhy.
  • Dát trhu, co chce. Vše pak bude fungovat.
  • Dát trhu jasně najevo, co centrální banka plánuje.

Nic z toho ale Fed (ani další centrální banky) nemá v popisu práce. Fed by měl svými nástroji zajišťovat:

A ačkoli jistě vždy může být ještě lépe, všechny čtyři uvedené oblasti si nyní v USA zaslouží nálepku "v pořádku". Výnosová křivka již navíc není v inverzi, kdyby to někoho ještě zajímalo.

Takže proč uvolňovat měnovou politiku? Protože to chce trh, který tlačí ceny akcií na rekordy, výnosy dluhopisů na minima a ceny nemovitostí tak vysoko, že si je většina mladých Američanů již nemůže dovolit? No samozřejmě!

Opravdoví veteráni možná zatlačí slzu při vzpomínce na Paula Volckera a spíše již jen studenti starých časů třeba i na Williama Martina. Ti se totiž daleko pevněji drželi mandátu Fedu a nešermovali jím až ve chvíli, kdy bylo potřeba omluvit tu či onu chybu v měnové politice.

V současnosti se musíme připravit na pokračování prostředí nízkých úroků a výnosů. Rizika s tím spojená, třeba množství firem, které se jen a díky levným úvěrům ještě stále drží nad vodou, ačkoli jejich byznys je dlouhodobě neudržitelný, všichni znají. Píchnout do vosího hnízda a dovolit ekonomice očistný proces v podobě recese se ale nikomu nechce. Párty na steroidech nízkých sazeb se tak protáhne do dalšího rána. Slunce ale nakonec vyjde a všechny nepřipravené pořádně spálí.

Další článek: Akcie a dluhopisy: Sazby jako velká neznámá a (nejen) jejich dopady na investice

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.03.2023Klidná síla v portfoliu aneb Co nově (ne)čekat od FAANG a spol. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
15.09.2021Globalizace dnes a zítra aneb Proč (ne)rozhodnou tržní principy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
19.09.2020Kam banky, tam celý akciový trh? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688