TNBiz (TN.cz)
31.10.2019 07:18:18

Počasí v Česku: Udeřily ranní mrazíky a na horách napadl první sníh. O víkendu bude o 20°C více

Už druhý den se Česko probudilo do mrazivého rána - ve čtvrtek teploty klesly k -8 stupňům. Na Sněžce ve středu dokonce nasněžilo. Teplotní výkyvy ale nekončí, po prudkém ochlazení se zase značně oteplí. O víkendu se teploty vyšplhají až na 17 stupňů.

Podzimní počasí si z nás pěkně utahuje. Prudké ochlazení, které Česko postihlo začátkem týdne, vystřídá o víkendu teplá fronta, která s sebou přinese teploty až o 20 stupňů vyšší.

Už ve středu bylo ráno mrazivé - i v nížinách teploty klesly pod nulu. Na horách v Krkonoších dokonce napadl sníh. Nebylo ho sice mnoho, tenká bílá přikrývka však zvládla pokrýt Sněžku a její okolí.

Sníh ale moc dlouho nevydržel - ve čtvrtek ráno už po něm nebylo ani památky. Zato teploty ještě víc klesly. Nejchladněji bylo v Chebu, kde stanice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) naměřily až -7,8 stupňů. Pořádně mrzlo i v Praze, stanice Praha-Libuš zaznamenala -7,7 stupňů a Praha-Kbely -7,1 stupňů.

Počasí do konce týdne 

Přes den se teploty vyšplhají na 4 až 8 stupně a převážně by mělo být jasno. Ojediněle, zejména na Českomoravské vrchovině a jihu Čech, bude postupně zataženo. Na horách se teplota po celý den bude pohybovat pouze okolo 1 stupně. 

 

V pátek bude jasno až polojasno, místy nízká oblačnost nebo mlhy, které budou i mrznoucí. Přes den bude oblačnosti přibývat a na západě se ojediněle objeví i déšť. Ráno bude stále mrazivé - nejnižší noční teploty klesnou na -1 až -5 stupňů. Přes den bude 6 až 10 stupňů.

Počasí o víkendu

V sobotu nás čeká výrazné oteplení. Noční teploty se budou pohybovat od 5 do 1 stupně, přes den se vyšplhají na 8 až 12 stupňů, v Čechách dokonce až na 16. Sluníčka si ale moc neužijeme - bude zataženo až oblačno a od západu dorazí déšť, který se postupně objeví na většině území. Pozor bychom si měli dát i na silný vítr. Foukat bude rychlostí téměř 30 km/h, v nárazech dokonce až 55 km/h.

Neděle bude ještě teplejší. Nejnižší noční teploty budou od 8 do 4 stupňů, přes den stoupnou na 13 až 17 stupňů. Na severozápadě však bude pouze okolo 11 stupňů. Celý den bude oblačno až zataženo, ojedině se objeví i přeháňky a déšť.

 

Počasí v příštím týdnu

I příští týden bude oblačno s občasným deštěm a teplotami od 11 do 15 stupňů. Od úterý ale začnou trochu klesat a v maximech dosáhnou pouze 13 stupňů.

 

Podívejte se na čtvrteční předpověď počasí:

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty