Jana Brožková (Bydlet.cz)
Reality  |  31.10.2019 13:11:00

6 tipů pro úspěšný prodej bytu

Plánujete prodat svůj byt? Na co si dát pozor a co udělat pro to, abyste získali kupce co nejrychleji a nemovitost prodali za co nejlepší cenu? Ať už se rozhodnete pro prodej svépomocí nebo s využitím služeb realitního makléře, Jan Boruta z portálu FérMakléři.cz přináší ověřené tipy, které mohou pomoci na cestě za úspěšným a bezproblémovým prodejem.

S pomocí realitní kanceláře nebo sám?

Pokud máte čas a víte jak na to, lze uvažovat o prodeji svépomocí. Jistě je to lepší varianta, než abyste prodej svěřili makléři amatérovi, který svou práci dělá pouze jako přivýdělek a nemá alespoň dvouleté zkušenosti v oboru. Takový makléř zřejmě nebude plnohodnotně zastupovat vaše zájmy a ještě mu budete platit provizi (tvrzení, že provizi zaplatí kupec, je nesmysl).

To, co má u makléřů reálnou hodnotu, která se projeví ve vyšší prodejní ceně, jsou obchodní talent, zkušenosti a odborné znalosti. Pokud váš makléř má všechny tři zmíněné aspekty, jedná se o zkušeného makléře a můžete se spolehnout, že nejen ušetříte hodně času, ale hlavně utržíte i po odečtení jeho provize více, než kdybyste si prodávali nemovitost sami. 

Není makléř jako makléř

Pokud se rozhodnete využít služeb makléře, jak vybrat opravdu profesionálního makléře? Poptat se na doporučení svých známých bývá častým prvním krokem. Avšak i zde je třeba mít se na pozoru. Zeptejte se makléře na jeho minulé prodeje. Dobrý makléř by vám měl být schopen doložit ověřené reference za prodeje nemovitostí v posledních dvou letech. Ve svém oboru pracuje dva roky a více. Podívejte se, jak na vás působí jeho minulé inzeráty na prodej. Jsou kvalitně nafoceny? Objevuje se jeho inzerce na velkých realitních serverech, nebo se jedná spíše o méně navštěvované weby? Dalším z poznávacích znamení, že jste natrefili skutečně na profesionála, je, že vyžaduje po určitou dobu spolupráci v podobě výhradního zastoupení, neboli tzv. exkluzivitu. Kvalitní makléři zakázky bez exkluzivity nepřijímají, neboť ví, že to není v zájmu klienta a že by nemovitosti nemohli věnovat patřičný čas. Je známou skutečností, že motivací makléřů bez exkluzivity je prodat za každou cenu, aby nepřišli o provizi, a nikoli prodat za maximální cenu.

Dobrý výběr inzertního serveru

Při výběru vhodného serveru se zaměřte především na jeho návštěvnost. Neboť tam, kde je návštěvnost nízká, může prodej trvat déle, a díky menší konkurenci zájemců může být i výsledná prodejní částka vaší nemovitosti podstatně nižší, než pokud by byl inzerát vystaven u hojně navštěvovaných inzertních serverů. Pro představu server Sreality.cz navštíví měsíčně cca 1,5 milionu reálných uživatelů. U serveru bezrealitky.cz je to přibližně půl milionu reálných uživatelů.

Fotky prodávají

Profesionálně nafocená nemovitost má až dvakrát větší proklikovost na inzerát. V souvislosti s tím se i zkracuje doba prodeje a cena se navyšuje až o několik desítek až stovek tisíc korun. V neposlední řadě je důležité i pořadí fotografií. Jako první fotografii je proto dobré umístit obývací pokoj či kuchyň. Dobrým tipem je také na místo první fotky umístit virtuální prohlídku, případně videoprohlídku, které také zvyšují návštěvnost inzerátu.

Homestaging

Určitě jste se v poslední době s tímto výrazem již setkali. Homestaging souvisí se samotným nafocením. Tak jako v životě, tak i u prodeje bytu záleží na prvním dojmu. I malé úpravy bytu jako je např. vhodná výmalba, bytové doplňky navozující příjemnou atmosféru a podobně činí v rozhodování a ochotě platit u potenciálního kupce doslova zázraky.

Kvalitně sepsaná smlouva vás může v budoucnosti ochránit před problémy

Rozhodli jste se, že svůj byt si prodáte sami? Našli jste kupce, který vám zaplatil požadovanou částku a už zbývá jen podpis smlouvy? I zde je ovšem třeba být opatrný, neboť kupující má možnost koupi nemovitosti reklamovat až tři roky zpětně. Může žádat kompenzaci ze zatajených skrytých vad, ale také vad, které vznikly později až v důsledku zatajených vad. Proto je třeba, aby ve smlouvě byly veškeré vady pečlivě vypsány a konkretizovány. Vzhledem k tomu je pro prodávající výběr vhodného realitního makléře sázka na jistotu,uzavírá Jan Boruta .

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.04.20245 tipů pro úspěšné pořízení prvního vlastního bydlení Iva Grácová (Bezvafinance s.r.o.)
23.12.20236 tipů pro klidné Vánoce od Allianz pojišťovny OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
18.01.20226 tipů pro čistou a organizovanou dílnu Jana Nováková (Hornbach)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688