Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  12.09.2002 09:32:03

Akcie: Výročí teroristických útoků se odrazilo na obchodní aktivitě na pražské burze.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 12.9.2002

      Komentář k trhům

      
  • Výročí teroristických útoků se odrazilo na obchodní aktivitě na pražské burze. Obchodování bylo po celý den velice klidné a směr určilo až silné posílení futures na americké akciové indexy v odpolední části obchodování. Index PX-D nakonec uzavřel se ziskem 1,2% na 1.161,2 bodu díky růstu akcií Českého Telecomu a ČEZu. Český Telecom si připsal 2,6% a ČEZ získal 1,5%. Zajímavý přírůstek zaznamenaly i akcie Unipetrolu, který posílil o 1,9%. Trh ignoroval zprávy o vysoké pokutě, kterou dostala Benzina patřící do skupiny Unipetrolu. Mírně poklesly pouze akcie Komerční banky, které si pohoršily o 0,1%. Investoři nebyli po většinu dne aktivní, jelikož vyčkávali jestli se naplní obavy z dalších teroristických útoků.
  • Očekáváme mírné oslabení akcií po otevření, ztrácet by měl Unipetrol.
Komentář k zahraničním trhům

      
  • Americké akcie včera neudržely zisky a mírně oslabily. Index Dow Jones si pohoršil o 0,3% a Nasdaq oslabil o 0,4%. Trh oslabil po zprávách, že letadlo Northwest Airlines bylo odkloněno ze své pravidelné trasy. Bezpečnostní problém se také odehrál na lince společnosti American Airlines. Dow Jones srazily i akcie Honeywell International v obavách o platby za škody způsobené asbestem. Proti trhu se pohybovaly akcie Tyco International v reakci na odstoupení CFO společnosti, který měl údajně vazby na bývalého ředitele Kozlowského. Ztrácely také finanční tituly v čele s Citigroup a American Express. Technologičtí giganti se pohybovaly smíšeně, Cisco směrem nahoru a Microsoft zase dolů. Dnes bude pro trh velice důležitý projev A. Greenspana v kongresu a presidenta Bushe ve Spojených národech.
  • Evropské akcie včera silně posílily taženy finskou Nokií. Index Eurotop300 si polepšil o 1,9% a užší index Eurostoxx50 vzrostl o 3,2%. Investoři vnímali pozitivně předchozí zprávy od Nokie, což pozitivně ovlivnilo i ostatní tituly ze sektoru jako je Ericsson a Philips Electronics. Výrazně posílily akcie France Telecom v reakci na zprávy, že společnost přestane financovat německý MobilCom. Tyto zprávy poslaly akcie MobilComu dolů. France Telecom nakonec zprávy nepotvrdil, rozhodnutí by mělo padnout dnes. Nedařilo se opět pojišťovnám. Swiss Re, Prudential, Aviva a Aegon oslabily, jelikož se investoři obávají, že budou potřebovat dodatečné zdroje. Evropské akcie budou sledovat informace o Vivendi Universal a France Telecom, stejně tak jako příliv výsledků hospodaření firem. Očekává se, že trhy otevřou mírně níže. Sledovány budou i projevy amerických představitelů, presidenta Bushe a šéfa FEDu A. Greenspana.
Komentář ke společnostem

      
  • Unipetrol
  • Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uvedl, že udělil několika distributorům pohonných hmot rekordní pokutu za nezákonné slaďování cen. Úřad odmítl poskytnout detaily případu, pouze uvedl, že pokuta dosáhla několika stovek miliónů korun, která je spojena s obratem jednotlivých firem. Distributoři se mohou proti rozhodnutí úřadu do 4. září odvolat. Mezi společnostmi je i Benzina vlastněná Unipetrolem a ta potvrdila, že se proti rozhodnutí odvolá. Mezi tyto společnosti údajně patří Benzina, OMV, Shell, Agip a Conoco a celková výše pokuty přesahuje 300m . Shell potvrdil, že dostal pokutu ve výši 65m .
  • ÚOHS oznámil, že schválil privatizaci Unipetrolu do rukou Agrofertu s podmínkami v oblasti výroby průmyslových hnojiv.
  • ÚOHS může uložit maximální pokutu ve výši 10% ročního obratu společnosti. Vzhledem k tomu, že Benzina je největším distributorem a její obrat dosahuje 14mld . Teoreticky by pokuta mohla dosáhnout 1,4mld . Nepředpokládáme však, že by ÚOHS stanovil pokutu na této úrovni. Obecně je pokuta špatnou zprávou pro Benzinu a zprostředkovaně pro Unipetrol. Finanční výsledky Benziny jsou již delší dobu špatné, celý provozní zisk slouží k obsluze vysokého zadlužení společnosti. Pokuta bude znamenat prohloubení ztráty společnosti v tomto roce. Zprávy o souhlasném stanovisku s privatizací by měly mít negativní vliv na akcie Unipetrolu.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688