Tiskové zprávy  |  29.10.2019 15:45:51

Copyrightová směrnice ve Francii narazila na Google i Facebook

Komentář pirátského poslance Ondřeje Profanta: Minulý čtvrtek vstoupila v účinnost francouzská implementace článku 15 copyrightové směrnice EU, zavádějící tzv. „daň z odkazu“. Vyhledávače a sociální sítě podle ní mají platit vydavatelům za zobrazení odkazů na články, které dnes kromě titulku obsahují také obrázek či video a část samotného textu. Google již dříve avizoval, že vydavatelům platit nebude: Buď mu vydavatelé umožní sdílení bezplatně, nebo Google začne zobrazovat pouze strohý titulek a hypertextový odkaz, na což se daň nevztahuje. V pátek s podobným prohlášením přišel i Facebook. Vydavatelé a politici, včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, se bouří a chystají stížnost k antimonopolnímu úřadu. Piráti na problematické části směrnice dlouhodobě poukazovali a současná situace ve Francii dokazuje, že vznesené námitky byly oprávněné.

Je zarážející, jakým způsobem reagují vydavatelé na krok Googlu a Facebooku, který je přitom zcela v souladu s textem směrnice. Byli to totiž právě vydavatelé, kteří dříve za tu samou směrnici vehementně lobbovali jak v Evropském parlamentu, tak u jednotlivých vlád. Neumím si představit, že by francouzský antimonopolní úřad rozhodl ve prospěch vydavatelů a přikázal Googlu platit za službu, o kterou jednoduše nemá zájem, dokud je placená. Je to jako darování zaručeně pravého zlatého prstenu na ulici, za který pak máte zaplatit.

Situace ale může mít mnohem vážnější dohru, a to pokud by se vydavatelé s Googlem nedohodli. Google by pak začal zobrazovat náhledy článků pouze u webů, které k tomu udělily svolení. Mezi takové stránky by jistě patřily různé dezinformační a proruské weby. To by dále posílilo jejich pozici a vedlo k šíření dezinformací a úpadku mediálního prostředí.

Českou republiku implementace směrnice teprve čeká. Kromě článku 15, který teď implementovala Francie, je klíčový ještě článek 17, který nutí technologické firmy zavádět filtry nahrávaného obsahu, které budou obsah automaticky vyhodnocovat a mazat. V rámci konzultační skupiny Ministerstva kultury a také na půdě Poslanecké sněmovny se budu zasazovat o to, aby dopad směrnice byl co nejmírnější a aby zůstala zachována svoboda projevu na internetu.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688