Něco se chystá: 60 pasivních domů otevře své dveře

Jana Brožková, 28.10.2019
Vidět domy naživo, prostor a technologie

Dny otevřených dveří v pasivních domech letos překvapí… o víkendu 8. – 10. listopadu se otevře okolo 60 rodinných domů po celé republice a poprvé proběhnou komentované exkurze ve veřejných pasivních stavbách, kam jen tak laická veřejnost nevstoupí. Bude možné navštívit pasivní školku oceněnou v soutěži E.ON Energy Globe, největší pasivní základní školu u nás, komunitní centrum pro seniory, rezidenci 15 pasivních bytů anebo UCEEB – moderní multioborové pracoviště se špičkově vybavenými laboratořemi.

SDÍLENÍ ZKUŠENOSTÍ NA VLASTNÍ OČI

Inspirovat se obrázky v katalogu anebo na internetu je určitě přínosné při hledání představy o svém vlastním bydlení. Ale vidět domy naživo, osahat si prostor a technologie, mluvit s jejich majiteli, jak se jim v takových domech žije, jak fungují, jak ho stavěli, zda skutečně dosáhli podpory ve formě dotací, anebo co by udělali jinak… tak to žádný sebekrásnější obrázek nenahradí. Jedinečnou příležitost pro sdílení takto cenných informací z první ruky nabízí každý rok na podzim "Dny pasivních domů". I letos se druhý listopadový víkend otevřou desítky pasivních domů po celé České republice. Návštěvníci mohou bezplatně navštívit již postavené domy, nebo i ty, které se teprve staví anebo jsou těsně před dokončením, inspirovat se architekturou, vnitřní dispozicí, konstrukčními systémy či technologiemi. Mohou získat informace přímo od majitelů, architektů nebo stavitelů těchto domů. Pokud přemýšlíte o zdravém a úsporném bydlení, je to ideální příležitost zjistit, jaké jsou jeho výhody, nebo na co si dát při navrhování či stavbě pozor. Můžete se na vlastní oči a uši přesvědčit, že pasivní dům je domov, kde chytré technologie slouží, šetří a hýčkají.

DO KTERÝCH VEŘEJNÝCH STAVEB SE MŮŽETE ZAJET PODÍVAT?

Veřejnosti se otevře jedno z nejzajímavějších multioborových pracovišť u nás se špičkově vybavenými laboratořemi – UCEEB / Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT. Anebo pasivní školka oceněná E. ON Energy Globe, která je spojením smělé architektury a moderních stavebních postupů. Bude možné také nahlédnout do největší pasivní školy v ČR Amos v Psárech, určené pro 540 dětí a slavnostně otevřené letos v září. Společnost JRD otevře rezidenci 15 pasivních bytů citlivě spojující neopakovatelnou atmosféru tradičního místa s životním stylem 21. století. Inspirativní bude bezpochyby Komunitní bydlení pro seniory – soubor budov, permakulturní zahrady a parku – pro pohodlný a důstojný život s odpovídající péčí nejen pro seniory. A v Ostravě bude možné zavítat do Výzkumného a inovačního centra NDK, jehož hlavním cílem je dlouhodobé monitorování a vyhodnocování fyzikálně-technických vlastností stavebních konstrukcí a vnitřního prostředí celé budovy za reálných vnějších podmínek.

Dny pasivních domů pravidelně pořádá Centrum pasivního domu (CPD). 8. – 10. 11. 2019, 10:00 - 18:00,



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba