Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  28.10.2019 00:47:07, aktualizováno 02.11.2019 09:01:13

Potvrzeno – Kellner převezme mediální skupinu CETV, tedy i TV Nova (aktualizováno)

Dlouhodobé spekulace byly v neděli pozdě večer potvrzeny. Skupina PPF společně s Central European Media Enterprises Ltd. (dále jen CETV) oznámily definitivní dohodu týkající se převzetí celé mediální společnosti. Hodnota transakce dle tiskové zprávy CETV dosahuje zhruba 2,1 mld. USD, tj. více než 48 miliard korun. Akcionáři vlastnící veřejně obchodované akcie třídy A se nicméně dočkají za každou akcii protiplnění jen 4,58 USD (cca 105,40 ). V pátek přitom akcie CETV na domovském trhu Nasdaq uzavřely na 4,65 USD (na BCPP 107,40 ), před deseti dny se obchodovaly i nad hranicí 5 USD.

Investoři zkrátka spekulovali na vyšší cenu, v návaznosti na stále se lepšící hospodaření mediální skupiny. Či při větším ohlédnutí do minulosti, když například ještě v počátku této dekády se akcie CETV obchodovaly dokonce i za 38 USD. Transakci každopádně jednomyslně schválilo představenstvo CETV, na základě doporučení výboru, který od března hledal varianty týkající se budoucnosti společnosti. Posvěcení samozřejmě vydal i majoritní akcionář skupina AT&T, ovládající fakticky společnost ze 75 %.

Vývoj akcií CETV na BCPP za poslední 2 roky

CETV - CENTRAL EUROPEAN MEDIA ENTERPRISES LTD. - Graf ceny akcie cz

Zmiňovanému výboru se evidentně nepodařilo nalézt lepší variantu. John Billock, coby předseda představenstva CETV k transakci uvedl: „Zvláštní výbor společně s poradci provedl rozsáhlou revizi alternativ, které zahrnovaly jednání s významným počtem strategických a finančních partnerů. Dnešní oznámení potvrzuje náš závazek přinést hodnotu všem akcionářům.“

Převzetí musí schválit akcionáři i regulátoři

Prodej společnosti musí samozřejmě schválit akcionáři CETV na valné hromadě. Vzhledem k majoritnímu podílu AT&T by se nicméně mělo jednat jen o formalitu. Více do hry spíše mohou vstoupit regulační orgány. Transakci musí schválit Evropská komise a příslušní národní regulátoři. Jak známo PPF se před časem z důvodu zamítnutí regulátorem nepodařilo převzít v Bulharsku tamní Novu, spadající pod křídla norského Telenoru. Schvalovací proces potrvá měsíce, resp. časový nástřel společnosti CETV ohledně dokončení transakce hovoří „okolo poloviny roku 2020“.

Úvěr od konsorcia bank

PPF si za účelem financování transakce zajistila úvěr 1,15 mld. EUR (29,4 mld. ) od bank BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale a UniCredit. Zatímco PPF při transakci finančně radila J.P. Morgan Securities a právním poradcem byla White & Case, samotná CETV se opřela o rady Allen & Company a Bank of America Merrill Lynch , resp. právní firmu Covington & Burling.

Chybí další podrobnosti

V neděli vydaná zpráva CETV je zatím poměrně strohá. Kalkulace zmiňované celkové ceny 2,1 mld. USD není rozvedena do detailů. Logicky by měla zahrnovat dluh společnosti, resp. jak známo část prostředků je ale poskytnuta dlouhodobě ze strany prodávajícího majoritního akcionáře AT&T. Výše čistého zadlužení CETV dle posledně zveřejněných údajů k 30. září dosahovala přes 590 mil. USD. Mediální společnost má navíc vydány i další třídy akcií, resp. AT&T  kromě zhruba 162 mil. akcií veřejně obchodované třídy A, vlastní např. 11,1 mil. preferenčních akcií a přes 111 mil. konvertibilních třídy B. Vedle toho má management vypsán nárok na téměř 5 mil. akcií CETV…

Změny ve vysílání?

Na trhu se různě spekulovalo o možném mediálním vlivu PPF v případě převzetí CETV. Dnes oznámenou transakci PPF vzhledem k významnosti dokonce okomentoval sám majoritní vlastní Petr Kellner: „Nákupem společnosti CETV, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. Naším motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CETV je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování.”

Závěrem snad jen připomenout, že skupina CETV působí v pěti evropských zemích a je jednou z předních mediálních a zábavních společností střední a východní Evropy. Vysílá na 30 televizních kanálech, a to jak v modelu volně dostupných, tak placených kanálů, a oslovuje 45 miliónů diváků.

Aktuální pondělní doplnění:

Následně v pondělí zveřejněná kompletní dohoda se skupinou PPF například zmiňuje z hlediska některých preferenčních akcií jejich zrušení za finanční protiplnění v celkovém objemu 34,5 mil. USD. Za zmínku stojí také stanovený poplatek 50 mil. USD, který by PPF musela zaplatit v případě neuskutečnění transakce. Kupujícím bude ze skupiny PPF v Holandsku registrovaná TV Bidco.

V reakci na oznámený prodej společnosti akcie CETV v úvodu týdne na svém domovském trhu Nasdaq zaznamenaly největší objem obchodů za více než 5 let. Majitele vyměnilo 21,4 mil. akcií CETV, tj. téměř 8,5 % současné emise, resp. z hlediska free floatu její téměř čtvrtina! Titul poměrně logicky zamířil oproti páteční zavírací ceně na jih. Obchodoval se v pásmu 4,38 až 4,46 USD, nakonec zakončil na 4,41 USD (-5,16 %). Na pražské burze tak lze v úterý očekávat následování negativního vývoje, čistě v přepočtu by se titul mohl ocitnout pod hranicí 102 .

18.02. 19:56  Ať jdou za oceán (Jaroslav VYHLÍDKA)
29.10. 08:50  na televizi se nedívám už 20 let (Jarda V.)
28.10. 12:31  Are you sure? (stolker)
28.10. 08:12  na televizi se nedívám už 20 let (roman)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688