Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  27.10.2019 19:07:16

Jak personalista pozná, že si na pohovoru vymýšlíte a lžete?

O tom, jak probíhají výběrová řízení, existuje nespočetné množství článků a videí na internetu. Jsou na to napsané dokonce i knihy, odborné texty v časopisech a založené diskuze na sociálních sítích. Každý z nás by chtěl univerzální návod na to, jak uspět na pracovním pohovoru. Kdo by nechtěl hravě získat práci svých snů. Je tedy logické, že si své znalosti a zkušenosti lehce přikrášlíte, abyste před náborářem vypadali co nejlépe. Občas je to ale na škodu, zkušený personalista určitě pozná, když kandidát lže a vymýšlí si něco, co není pravda. Na co si tedy dát pozor? Máme pro vás tipy, jak působit důvěryhodněji.

 

 

Zjevné lži budou odhaleny!

Jsou věci, ve kterých opravdu nezkoušejte lhát. Např. pokud jako kandidát ve svém životopise uvedete, že jste absolvoval vysokou školu a není to pravda. Šlo třeba pouze o tři semestry a studium bylo následně přerušeno. Personalisté se často ptají vysokoškoláků na téma diplomové práce. V tu chvíli budete jako uchazeč pravděpodobně odhalen, nebude-li zkušeným lhářem. Pozor také na to, jestli si neprotiřečíte. Např. se hlásíte na pozici personalisty a sdělíte, že máte předchozí zkušenosti s vytvářením popisků pracovních pozic, a že to bylo součástí vaší poslední práce. O daném tématu, ale neumíte nic říct, nedokážete napsat ani vzorový popis práce. Hodně lidí si napíše do životopisu či průvodního dopisu to, co chtějí v dané firmě slyšet. Avšak jedná-li se o lži, budou dříve nebo později odhaleny!

Kandidát působí nervózně a odpovídá se zpožděním

To, že si vymýšlíte, se pozná i podle toho, že na otázku odpovídáte s velkou prodlevou. Přitom se může jednat o jednoduchý dotaz, na nějž se očekává bleskurychlá reakce. Navíc pokud jste na předchozí dotazování reagovali mnohem rychleji, je to podezřelé. Je to známka toho, že se snažíte narychlo něco vymyslet, hledáte nejlepší možnou odpověď nebo se chystáte blafovat. Dobře nevypadají ani neurčité obecné odpovědi.

A jak pozná náborář, že vám položil otázku která vám je nepříjemná? Začnete projevovat nonverbální neklid, tzn., že přestanete udržovat oční kontakt, těžce oddechujete a poposedáváte na židli. U blafování nejčastěji lidé směřují oči vpravo nahoru a vymýšlí si odpověď ve své fantazii. Když uchazeč směřuje pohled vlevo nahoru, tak v hlavě loví pravdivou informaci či vzpomínku.

Stará politická taktika

Často se lidé na pohovorech chovají tak trochu jako politici. Vypadá to pak tak, že na položenou otázku od personalisty odpovídají v podstatě na otázku, na kterou by ve skutečnosti chtěli odpovědět. Celý hovor se snaží směřovat úplně jinam. K tématu, jež se jim v dané situaci nejvíce hodí. Např. pokud se vás náborář zeptá, zda znáte nějaké personální agentury, odpovíte tak, že stočíte vaši odpověď na důležitost kvalitního vzdělání ve firmách apod.

Nejlepší obranou je útok?

A co opravdu nevypadá dobře? Jestliže místo vaší odpovědi začnete agresivně útočit. Např. se rozčílíte, že na takovou otázku nehodláte odpovědět, že je nemístná či příliš odborná. Na důvodu až tak moc nezáleží, spíše jde o tu otevřenou agresi a vaši momentální výbušnost. Náboráři moc dobře poznají, že o dané problematice nic nevíte, ale navíc si to nechcete přiznat. Diskriminační otázky si nemusíte nechat líbit, i tak se dá odpovědět v klidu bez výraznějších emocí.

Samozřejmě se jedná o obecné rady, jak nepůsobit jako pohádkář či lhář. Vaše působení na pohovoru se posuzuje komplexně, a ne jen podle jedné vaší reakce. Na druhou stranu vás zjevná lež může na pohovoru velmi poškodit a znevýhodnit před ostatními kandidáty.

Jedná se o diskriminaci?

Představte si situaci, že se vracíte do práce z rodičovské dovolené. Na pohovoru vám položí otázku, jak to budete doma zvládat s dětmi, nebo jak řešíte hlídání v případě jejich nemoci. Ano tato otázka je diskriminační. Jak by to měl personalista udělat lépe? Ano je jasné, že pokud se jedná o časově náročnou pozici spojenou s cestováním, která je navíc pro firmu velmi důležitá, ne-li klíčová, budoucí zaměstnavatel potřebuje znát odpověď. Než se ale nevybíravě dotazovat každého kandidáta, je lepší detailně popsat běžný pracovní den, týden či měsíc. Sám kandidát, v tomto případě žena, si vyhodnotí získané informace a zváží, zda je na danou pozici vhodná či nikoliv.

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688