Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.10.2019 09:08:46

Německé IFO dále poklesne (Ranní zpráva z finančního trhu)

Německý říjnový IFO index opět mírně poklesne. Damoklův meč v podobě nevyřešeného brexitu a možného uvalení cel na automobily zatím drží náladu německých průmyslníku u ledu. Lépe na tom bude důvěra ve Spojených státech, která bude stagnovat na zářijových relativně vysokých úrovních. V regionu je kalendář prázdný.

Nálada v Německu dna ještě nedosáhla

Říjnový německý IFO index mapující náladu mezi německými průmyslníky zřejmě ukáže další mírný pokles. Včera zveřejněný PMI z průmyslu se ve srovnání s předchozím měsícem mírně vylepšil. Očekávat ale, že by IFO index dosáhl již svého dna, by bylo předčasné. Ve vzduchu stále visí nevyřešený brexit, ze scény nezmizelo ani riziko zavedení cel na dovoz automobilů z EU do Spojených států. Německá důvěra tak zřejmě zůstane ještě podlomena. To se pak odrazí i na dynamice HDP v Q3, která bude podle naší prognózy záporná. Německo tak upadne do technické recese. V následujících čtvrtletích však již očekáváme mírné růsty HDP. 

Poslední tiskovka Draghiho euro moc nepotěšila

Včerejší zasedání ECB mnoho nového nepřineslo. Na své poslední tiskové konferenci prezident Mario Draghi řekl, že je ECB připravena upravit všechny své nástroje. Program nákupu aktiv na úrovni 20 mld. EUR měsíčně spustí k 1. listopadu. Draghi dále zdůraznil, že vidí potřebu vysoce prorůstové politiky po delší období. Rizika prognózy vidí na slabší straně, přičemž přicházející data naznačují vleklejší slabost. Euro na tiskovou konferenci reagovalo oslabením z úrovní okolo 1,115 na 1,111 USD/EUR, kde dnes ráno i otevírá.

Zhoršující se důvěra v ekonomiku nechala korunu chladnou

Česká koruna se ve čtvrtek vzpamatovávala ze zklamání, které jí způsobil Marek Mora. Ten ve středu prohlásil, že pravděpodobnost, že bude příští měsíc hlasovat pro zvýšení úrokových sazeb, s novými informacemi oproti září klesla. Koruna se tak po celý den držela poblíž úrovně 25,60 CZK/EUR. Na silnější úrovně, kde se nacházela ještě v úterý, se jí už ale probojovat nepodařilo. Z dat byl včera zveřejněn konjunkturální průzkum. Ten ukázal, že důvěra v ekonomiku pokračuje ve svém poklesu. To ale korunu nechalo chladnou.  Více jsme se tomuto tématu věnovali zde: http://bit.ly/2BHjliU.

Maďarský forint během čtvrtečního obchodování oslabil o 0,4 % na 329,5 HUF/EUR. Za oslabením ale zřejmě nestály žádné významnější fundamentální důvody, ale pouze návrat obchodníků na finanční trhy. Ti si ve středu užívali státního svátku. Mírně (0,1 %) ztratil i polský zlotý, a to na 4,280 PLN/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

22.03.2024IFO index v březnu zřejmě mírně poklesl (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
24.06.2022Německý Ifo by měl za červen dále vzrůst (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
03.05.2022Německý trh práce zůstává silný (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
25.03.2022Ruská invaze sráží německý Ifo index (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688