Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  25.10.2019 09:08:44

ČEZ bulharská aktiva jen tak neprodá (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Bulharský antimonopolní úřad zablokoval prodej bulharských aktiv skupině Eurohold.

Evropské akcie budou na počátku seance kolísat okolo včerejších zavíracích kurzů.

Dnešek bude patřit předstihovým ukazatelům. Ve Spojených státech Univerzita Michiganu zveřejní finální číslo spotřebitelské důvěry. Zajímavější tak spíše budou údaje z Německa. Již ráno agentura GfK reportovala čísla o spotřebitelské důvěře, která oproti očekávání klesla hlouběji. Kromě toho bude k dispozici i podnikatelská důvěra agentury institutu Ifo. Francie zveřejní ceny průmyslových výrobců.

Hospodářské výsledky dnes oznamuje například americký Verizon Communication, britská Barclays nebo belgický Anheuser-Busch InBev.

Société Générale zvýšila doporučení na Koupit pro akcie italského výrobce outdoorového oblečení Moncler. Naopak nově doporučuje držet akcie německé Pumy.

Obchodování na zámořských trzích

Americký index S&P 500 se nachází na dosah svého historického maxima. Včera se k němu přiblížil o dalších 0,2 % a k jeho dosažení mu chybí pouhé půl procento. Index během čtvrteční seance vytáhly nahoru zejména informační technologie (+1,5 %), když trhům udělaly radost hospodářské výsledky Microsoftu. Druhý nejúspěšnější sektor, utility, si připsal pouhých 0,4 %.

V asijsko-pacifickém regionu si trhy žily vlastními životy. Obecně byla ale pozitivní nálada utlumená výsledky americké společnosti Amazon.com, které byly oznámeny po uzavření americké seance a které obchodníky nijak nepřesvědčily. Mírné zisky si tak z dnešního obchodování odnášejí australské, čínské nebo japonské tituly, naopak akcie obchodované v Hongkongu, na Tchajwanu nebo v Jižní Koreji končí v červeném.   

ČEZ

Bulharský antimonopolní úřad již podruhé zamítl prodej bulharských aktiv společnosti ČEZ. Kupujícím měla být mezinárodní společnost Eurohold. Dle úřadu by transakce vedla k významnému zvýšení tržního podílu nové skupiny a měla by údajně dopad na pojišťovací a energetické trhy.

Dle prohlášení ČEZ je společnost připravena využít všech právních prostředků k ochraně a prosazení svých práv. V úvahu připadá použití opravných prostředků proti rozhodnutí antimonopolního úřadu, případně uplatnění nároku v mezinárodní investiční arbitráži. Již dříve místopředseda představenstva Tomáš Pleskač uvedl, že pokud bude prodej opět zablokován, firma si bulharská aktiva ponechá a bude je nadále provozovat.

Zprávu vnímáme s ohledem na novou strategii nepříznivě a rozhodnutí je pro nás překvapivé. Transakce měla mít sice minimální dopad do ziskovosti firmy, ale společnost si mohla vylepšit hotovostní pozici. Dle našeho názoru se bude nyní ČEZ soustředit na prodej rumunských aktiv a bulharský byznys bude několik dalších let provozovat před tím, než se pokusí aktiva prodat napotřetí, jestli vůbec.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.08.2022Tlak na oslabení koruny jen tak nezmizí (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
16.07.2019Vztah mezi Trumpem a Xi již není tak vřelý (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688