Osobní finance  |  23.10.2019 22:07:34

Víkendová změna času (hodinu si v neděli přispíme), podzimní prázdniny a pondělní státní svátek

Tento víkend nás v noci ze soboty na neděli čeká posun hodinových ručiček o hodinu zpět na standardní (tzv. zimní) čas, tedy ve 3:00 ráno se posouvají ručičky na ciferníku o hodinu zpět na 2:00, my si přispíme a chvilku možná budeme vstávat do světla.

Pokud nám ale bude chvilku trvat, než se naše vnitřní hodiny s touto změnou vyrovnají, můžeme k tomu využít další volný den – státní svátek v pondělí 28. října, Den vzniku samostatného československého státu. Tento den, připomínka nejvýznamnějšího dne naší novodobé historie, je tradičně spojen s udělováním a propůjčováním státních vyznamenání a řádů osobám, které se nepopiratelným způsobem zasloužily o pozitivní změny v naší zemi. Ať již hrdinským činem, záchranou života, významným objevem, reprezentací České republiky, ale také důslednou celoživotní prací ve svém oboru.
Každý z prezidentů naší polistopadové historie k výběru oceňovaných osobností přistupoval svébytně a také proto byl seznam oceněných téměř vždy následně politiky i běžnými občany halasně komentován. Za současného prezidenta je ovšem tématem komentářů nejen seznam vyznamenaných, ale i seznam zvaných (přesněji nepozvaných), kteří mají tu možnost se slavnostního ceremoniálu ve Vladislavském sále účastnit.

 

Ale abychom se znovu soustředili na kalendář, děti školou povinné mají na srovnání svého biorytmu k dispozici ještě dva následující dny, podzimní prázdniny 29. a 30. října, na které v některých školách navazuje i ředitelské volno (to je ale vyhlašováno v jednotlivých školách zcela v jejich režii a rodiče si musejí tyto termín sami zjistit).

I následující tři dny jsou významné jako svátky duchovní a duchařské - ve čtvrtek 31. října se slaví Halloween, v pátek 1. listopadu Všech svatých a v sobotu 2. listopadu si připomínáme Památku zesnulých. Tradice Halloweenu se k nám prolamuje z anglosaských zemí, kde v předvečer svátku Všech svatých děti koledují ve strašidelných kostýmech a domy se zdobí svítilnami z vydlabaných dýní.

1. listopadu křesťané slaví slavnost Všech svatých, jako společný svátek všech svatých mučedníků i vyznavačů. Duším v očistci, tedy zemřelým, kteří ještě nedosáhli věčné blaženosti, je pak věnována Památka zesnulých 2. listopadu (v liturgickém kalendáři Vzpomínka na všechny zemřelé, lidově Dušičky). Je spojena s modlitbou, návštěvou místa jejich posledního odpočinku a vzpomínkou.

Další významné dny, dny prázdnin, státní svátky a informace o nich najdete v našem kalendáři, podrobněji se na ně podíváme, až se k nim čas nachýlí.

 

WORKSHOP KE ZRUŠENÍ STŘÍDÁNÍ ČASU

Vladimír Kremlík, ministr dopravy; Lukáš Kovanda, hlavní ekonom CZECH FUND; Alena Sumová, Fyziologický ústav Akademie věd České republiky; Jan Burianec, STEM/MARK








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688