TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  23.10.2019 14:57:24

ČSA objednaly nové airbusy. Zvládnou i lety přes Atlantik


České aerolinie oznámily ve středu objednávku sedmi nových letadel. Vybraly si čtyři stroje Airbus A220 pro regionální linky a tři letouny Airbus A321XLR, které zvládnou i dálkové lety do severní Ameriky. Nové stroje umožní ČSA vyřadit vrtulová letadla ATR, kterým končí leasing.

Objednávku letadel potvrdily ČSA i výrobce. Airbus na svých stránkách také zveřejnil vizualizace, jak budou stroje v barvách ČSA vypadat. Podle dopravce skupina Smartwings, do které ČSA patří, s Airbusem jednala několik měsíců. ČSA měly opce ještě na sedm letadel z původní objednávky z roku 2006. Dohodly se ale na tom, že odeberou jiné typy letadel, než původně objednaly.

"Letouny Airbus A220 a A321XLR zapadají do naší dlouhodobé strategie na rozvoj destinací a sítě linek. Zařazení letadel do flotily ČSA přinese konkurenční výhodu, zatraktivní nabídku a navýší kapacitu na stávajících linkách. Pevně věřím, že tento krok bude pozitivně oceněn cestujícími, neboť letouny díky zcela novému uspořádání kabiny nabízí nejvyšší možnou úroveň kvality pohodlí ve své třídě i na dlouhých letech," uvedl Petr Kudela, předseda představenstva ČSA.

Letouny Airbus A220 vyvinula kanadská společnost Bombardier. Vývoj ale společnost finančně vyčerpal a tak Bombardier prodal celý projekt regionálních letounů Airbusu. Letadla začala létat v roce 2016 u švýcarských aerolinií Swiss. Velký úspěch s nimi slaví především lotyšské Air Baltic, které objednaly hned padesát letadel. Stroje si objednaly také například Air Canada, americká Delta Air Lines, další americké aerolinie JetBlue nebo německá Lufthansa.

ČSA je mají objednané ve větší variantě -300, podle tiskové zprávy do letadel namontují 149 sedaček v jedné třídě. Oceňují, že letoun má nižší spotřebu a je tišší než starší letouny. Dva letouny dostanou už koncem příštího roku, další obdrží v 1. a 2. čtvrtletí roku 2021.

"Toto je skvělá volba pro České aerolinie. Airbus A220 se ukázal jako velice úspěšné letadlo v Evropě s vysokou mírou denní využitelnosti, což svědčí o jeho výjimečné univerzálnosti," říká Christian Scherer, obchodní ředitel společnosti Airbus.

Airbusy A321 už ČSA v minulosti provozovaly, dva stroje využívaly pro charterové lety. A321XLR je modernizovanou verzí, která vychází z Airbusu A321neo s novými úspornějšími motory, nabízí ale vyšší dolet. Airbus spuštění programu oznámil na aerosalónu v Paříži letos v červnu a hned na stroj získal desítky objednávek.

"Airbus A321XLR má nejdelší dolet z řady A320 Family umožňující klientům cestovat pohodlně, přičemž v rámci rozšiřování sítě linek budou ČSA zároveň těžit z výrazně nižší spotřeby paliva," dodal Scherer.

Podle tiskové zprávy bude mít letoun dolet až 8 700 km, bez problémů tak zvládne let na severovýchod USA. Podle Airbusu má navíc o 30 % nižší spotřebu paliva na jednoho cestujícího v porovnání s předchozí generací letadel. ČSA by jej podle výrobce měly převzít v uspořádání se dvěma třídami a s 195 sedačkami. Dodat je Airbus má v roce 2025.

ČSA mají ve flotile 14 letadel – šest airbusů A319, z nichž ale pět létá v pronájmu pro německé Eurowings, pět vrtulových letadel ATR 72, které nahradí právě airbusy A220. Dále mají ČSA ve svých barvách jeden Boeing 737-800 a jeden dálkový Airbus A330-300. Na linkách ČSA pak také často létají boeingy mateřské společnosti Smartwings.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 10:05  Moneta: Čistý zisk za 1Q24 nad odhady, výhled potvrzen Research (Česká spořitelna)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688