TNBiz (TN.cz)
Dovolená  |  23.10.2019 16:04:52

Žebříček 10 nejlepších míst pro dovolenou. Kam vyrazit v roce 2020?

Cestovatelský portál Lonely Planet vydal přehled zemí, které stojí za to v roce 2020 navštívit. Na prvním místě se umístil Bhútán. Stát v jižní Asii je prý dokonalým rájem a nepatří mezi přelidněné destinace. Za ním se umístila Anglie a na třetím místě Severní Makedonie. Dále portál zveřejnil žebříček nejlepších měst nebo cenově nejvýhodnějších destinací.

Pokud už plánujete dovolenou na příští rok, mohl by vám pomoci nový žebříček cestovatelského portálu Lonely Planet. Ten zveřejnil seznam deseti nejlepších zemí pro rok 2020. Při výběru destinací kladl důraz na téma turistické udržitelnosti nebo na to, aby místa neměla negativní dopad na konkrétní lokalitu. Podle portálu jsou všechny země výjimečné svou unikátností a tematičností. 

1. Bhútán

Bhútán se nachází v jižní Asii na konci himalájských hor. Podle Lonely Planet se jedná o pozemský ráj. Díky vysokému vstupnímu poplatku není přelidněnou destinací a nabízí silný cestovatelský zážitek. Má také nejmenší negativní dopad na místní komunitu a chce se v příštím roce stát první organickou zemí na světě.

 

2. Anglie

Do Anglie každý rok zavítají miliony lidí. Užít se chtějí především tradiční pochoutku fish and chips (tedy smaženou rybu s hranolkami), nadýchat atmosféru anglického venkova nebo se projít po nádherných útesech. Země také v příštím roce plánuje otevřít trasu England Coast Path, která turistům umožní přístup na celé pobřeží.

 

3. Severní Makedonie

Severní Makedonie se do žebříčku dostala díky své gastronomii, přírodě, kultuře a starověkým památkám. Při návštěvě mohou lidé využít trasu High Scardus Trail dlouhou 495 kilometrů, která propojuje horské vrcholy. Země láká turisty na nové letecké spojení k jezeru Ohrid, které se nachází na seznamu UNESCO

 

4. Aruba

Ostrov v Karibském moři Aruba nabízí nádherné pláže s palmami nebo cenově dostupnější ubytování. Snaží se také zakázat opalovací krémy, které jsou škodlivé pro útesy, a také jednorázové plasty. Za návštěvu stojí také město San Nicolas, kde se konají karnevaly v ulicích a umělci z celého světa zdobí zdi domů různými malbami. 

 

5. eSwantini (Svazijsko)

Pokud zavítáte do jižní Afriky, neměli byste vynechat stát eSwantini (dříve Svazijsko). Království nabízí krásné národní parky a rezervace, kde se mohou lidé setkat s nosorožci nebo projet na divoké řece. Stát se také snaží přilákat turisty lepší infrastrukturou a novým mezinárodním letištěm.

 

6. Kostarika

I ve střední Americe si můžete užít krásnou dovolenou. Ta se umístila v žebříčku na šestém místě. Lidé zde mohou potkat lenochody, velryby nebo se projít v tropických lesech. Zajít však můžete na lekci jógy, na sopku nebo pobývat u léčivých pramenů.

7. Nizozemsko

Oblíbeným místem turistů je v Nizozemsku hlavní město Amsterdam. V něm si mohou lidé užít místní oslavy nebo party po celý den. Podle portálu je ideální dobou pro návštěvu duben a květen, jelikož se v té době budou konat oslavy Králova dne, pěvecká soutěž Eurovision Song Contest nebo oslava Dne osvobození. Nizozemsko je ideální také pro výlety na kole. Nabízí totiž síť cyklostezek, které jsou dlouhé 35 tisíc kilometrů.

 

8. Libérie

Libérie se nachází v západní Africe. Najdete v ní krásné pláže ideální pro surfaře nebo národní park Sapo. V něm můžete potkat slony, šimpanze nebo hrošíky liberijské. Snaží se také zastavit odlesňování a zamezit tak ohrožování přírody.

 

9. Maroko

Restaurace, pěkné ubytování, surfing nebo jógu – to vše si můžete užít na severu Afriky v Maroku. Za návštěvu stojí především město Fes, As-Sawíra nebo Marrakéš. Poslední zmíněné místo se stane v příštím roce městem kultury. Zajet můžete také do pouštních táborů na Sahaře, berberských vesnic nebo na pláže.

10. Uruguay

Na posledním desátém místě skončila Uruguay v jižní Americe. Země nabízí nejen pláže, ale také horké prameny, vinařské oblasti nebo pláně s farmami. Uruguay se také snaží vést otevřenou sociální politiku, například přijetím práv pro homosexuály nebo legalizováním marihuany.

 

Portál Lonely Planet vytvořil také žebříček nejlepších deseti měst, regionů a cenově nejvýhodnější destinací. Městům bude vévodit v příštím roce rakouský Salzburg, za ním se umístil Washington D. C. v USA a třetí místo obsadila egyptská Káhira. Nejlepším regionem je podle portálu středoasijská část Hedvábné stezky a cenově vyjde nejlépe Východní Nusa Tenggara v Indonésii.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

21.05. 12:39  dovolena (PetrNov52)
07.03. 17:28  dovolená s dětmi (michaelaccc)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688