Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.10.2019 17:14:43

Summary: Merck se dostal pod tlak, McDonald's naservíroval horší výsledky, než se čekalo

USA

McDonald’s 3Q19

Výsledky populárního řetězce rychlého občerstvení jsou pro trhy mírným zklamáním. Tržby si totiž polepšily jenom o 1 % yoy na 5,4 mld. USD, zatímco očekáván byl 2% růst na 5,5 mld. USD. Ještě lépe je to vidět na tržbách z prodejen otevřených déle než jeden rok. Tzv. comparable sales totiž na domácím trhu vyrostly jen o 4,8 %, zatímco trh doufal v 5,2 %. Na druhou stranu, mezinárodní trh s menší profitabilitou rostl rychleji, než udával konsensus, a celkové comparable sales se s hodnotou 5,9 % dostaly o 20 bps nad predikce. Provozní marže se rozšiřuje na 44,4 % (+1 p.b. yoy) a čistý zisk na akcii meziročně stagnuje na 2,11 USD (kons. 2,2 USD).

Akcie klesají o 3 %.

Bristol-Myers / Merck (Investiční tipy)

Náš Investiční tip Merck se dnes dostal pod tlak kvůli pozitivním výsledkům klinických studií konkurenčního Bristol-Myers. Ten oznámil, že Fáze 3 studie komba Opdivo a Yervoy s chemoterapií splnila své cíle. Bez dalších detailů je těžko určit, jakou hrozbu to skutečně představuje pro Merck a jeho lék Keytruda. Již při letmém pohledu se ale postup léčby Bristol-Myers zdá komplikovanější než u Merck, takže dosažené výsledky léčby by musely být skutečně podstatně lepší, aby zaútočily na pozice Keytrudy.

Akcie Merck ztrácejí 4 %, zatímco Bristol získává 5 %.

United Parcel Service 3Q19

Zásilková společnost zaknihovala tržby ve výši 18,3 mld. USD (+5 % yoy) při konsensu udávajícím stejnou hodnotu. Provozní marže se rozšířila z původních 10,5 % na 12 %, což je na jednu stranu skvělý výsledek, avšak tržní predikce měly apetit po ještě větším růstu. Očekávání předčila jedině marže v mezinárodním segmentu, která narostla až o 4,5 p.b. yoy na 19,8 %, zatímco trh čekal jen 19,3 %. Vyloženě špatné to ale nebylo ani u klíčové domácí divize, kde se marže rozšířila o 1,5 p.b. yoy na 10,8 % (kons. 11,3 %). Hlavní zásluhu na tom mají klesající jednotkové náklady a rostoucí zájem o prémiové produkty, jako například doručení v další pracovní den. Výsledný čistý zisk na akcii se s hodnotou 2,07 USD (+15 % yoy) pevně držel predikcí.

Výhled pro tento fiskální rok zůstává nezměněn a předpokládá čistý zisk na akcii v rozmezí 7,45 až 7,75 USD. Konsensus v okolí 7,5 USD se tedy drží jeho spodní hranice a trh zůstává trochu opatrný.
Akcie klesají o 3 %.

EVROPA

UBS 3Q19

První výkop výsledkové sezony evropského bankovního sektoru si opět vzala na starost švýcarská UBS. A stejně jako ve druhém kvartálu, i teď se v rámci možností jednalo o úspěch. Celkové tržby společnosti sice ubraly 2 % yoy na 7,2 mld. USD, nicméně trh s takovýmto vývojem dopředu počítal. Z jednotlivých divizí si nejlépe vedla správa aktiv (zisk před zdaněním +5 % yoy) a privátní bankovnictví (zisk před zdaněním +2 % yoy). Objem aktiv pod správou nabobtnal o 3 % yoy na 2,5 bil. USD, za což může vděčit i přílivu nových (+16 mld. USD). Investiční divize pokračuje v šlépějích svých amerických protějšků, které za sebou měly nelehký kvartál. Výnosy z FICC segmentu sice svou stagnací ještě pozitivně překvapily, nicméně propady v poradenství a v akciovém segmentu to vyvážit nedokázalo. Celá divize proto na výnosech ubírá 10 % yoy na 1,7 mld. USD a nedotahuje se na konsensus 1,8 mld. USD.

Čistý zisk se sice meziročně propadl o 15 % na 1,1 mld. USD, tržní konsensus byl ale stanovený ještě o 100 mil. USD níž. Návratnost vlastního kapitálu ROTE poklesla na 8,7 % (-2,5 p.b. yoy).
Akcie UBS postupně vrátily zisky a momentálně se obchodují na včerejší zavírací ceně.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688