Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.10.2019 16:19:26

Fed: Jsme lepší v projekcích, ale nevíme přesně proč

Americká centrální banka Fed musí mít co nejlepší projekce dalšího vývoje proto, aby mohla co nejlépe nastavit svou monetární politiku. „Důkazy naznačují, že Fed je na tom ohledně projekcí lépe než soukromý sektor,“ tvrdí ekonomové ze St. Louis Fedu. Důvodů může podle nich být hned několik. Dodávají ovšem, že tato schopnost a výhoda Fedu se podle dat postupně vytrácí.

Na tvorbu projekcí dalšího ekonomického vývoje věnuje Fed nemalý objem zdrojů. Řada odhadů je zahrnuta v publikaci, která se dříve nazývala Greenbook, nyní se jí říká Tealbook. Ta je k dispozici členům FOMC několik dní před jeho zasedáním, kde je nastavena monetární politika. Akademici tyto projekce intenzivně zkoumají a mimo jiné se na základě jejich práce zdá, že „ekonomové Fedu jsou v průměru přesnější než ti ze soukromého sektoru“.

Proč by tomu tak mohlo být? Vysvětlení může spočívat v tom, že Fed na tvorbu projekcí a odhadů věnuje prostě více zdrojů než banky a další soukromé firmy. Může mít také lepší ekonomy či přístup k informacím, ke kterým soukromý sektor ještě přístup nemá. K tomu mohou jeho ekonomové vědět více o dalším vývoji monetární politiky.

Akademický výzkum se obvykle zaměřuje hlavně na přesnost v oblasti odhadů dalšího ekonomického růstu, inflace a nezaměstnanosti. Projekce Fedu jsou porovnávány s řadou dat ze soukromého sektoru a zejména z průzkumu profesionálů zvaného Survey of Professional Forecasters (SPF). Ten se začal provádět v šedesátých letech, v roce 1990 jej prováděl Federal Reserve Bank of Philadelphia a od té doby k němu má přístup veřejnost. Jeho výstupy jsou čtvrtletní, tudíž nemusí přesně odpovídat době, kdy je k dispozici Greenbook.

Už v roce 2000 Christina a David Romerovi porovnávali přesnost projekcí inflačního vývoje z SPF a od Fedu a zjistili, že „Fed je obecně přesnější“. Ekonomové ze St. Louis Fedu svým novým výzkumem tento závěr potvrzují a dodávají: Důvodem může být jednoduše to, že Fed na tvorbu projekcí věnuje více zdrojů. Jenže to nevysvětluje, proč jeho náskok v poslední době upadá. Roli může hrát i to, že Fed má například dříve k dispozici data týkající se průmyslové výroby. Jde ale jen o několik dní a studie význam tohoto faktoru nepotvrzují.

Výhodu mohou také poskytovat lepší informace ohledně budoucí monetární politiky, protože projekce jsou závislé na předpokladech ohledně jejího konkrétního nastavení. Tento faktor by pak mohl podle ekonomů vysvětlovat, proč se náskok Fedu v posledních letech snižuje. Fed totiž celkově zvýšil transparentnost, tudíž tím oslabil tuto svou výhodu. Romerovi ale uvedenou možnost zavrhovali s tím, že výhoda Fedu je zřejmá i na krátkodobých projekcích, kde se změny monetární politiky tolik neprojevují.

Ekonomové ze St. Louis Fedu nenabízí konečné rozluštění této záhady, ale zmiňují, že roli může hrát i složitost modelů a jejich následná úspěšnost. V posledních desetiletích totiž obecně došlo k poklesu volatility hlavních ekonomických proměnných. Takže k projekcím dobře poslouží i relativně jednoduché modely. Fed tedy mohl mít výhodu hlavně v tom, kolik zdrojů na tvorbu projekcí věnoval. Nicméně tato výhoda se zmenšuje s tím, jak se tvorba projekcí kvůli trendu uklidnění celé ekonomiky zjednodušuje.

Zdroj: St. Louis Fed


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688