TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  22.10.2019 10:54:37

V Česku hrozí dopravní kolaps. Tisíce aut není v novém registru


Necelých šest týdnů zbývá dopravcům na registraci do nového mýtného systému. Z velkých společností se přihlásila už polovina, z malých dopravců ale jen pět procent. Ministerstvo dopravy varuje, že pokud nebude zájem větší, nastane na začátku prosince kolaps.

Během čtyř týdnů od spuštění nového mýtného systému do něj dopravci registrovali 82 tisíc aut. Malé firmy si musí vyzvednout nové palubní jednotky, pomocí nichž se bude zaplacené mýto zaznamenávat. Někteří z velkých dopravců už je mají, proto stačí, aby je registrovali v systému.

"Systém registrací na obchodních místech je jednoduchý a rychlý. I proto apeluji na dopravce, aby déle nečekali a zajistili si nové palubní jednotky co nejdříve," uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík s tím, že se s podobnou výzvou obrátí i na ministry okolních zemí.

Největší obavy z toho, že se nestihnou registrovat, má CzechToll především u dopravců z Polska. Ti si zakoupili už 117 tisíc českých palubních jednotek, registrovalo se ale zatím jen 15 tisíc vozidel. CzechToll proto na konci minulého týdne posílil informační kampaň u sousedů.

Ministerstvo dopravy varuje, že pokud se do systému neregistruje alespoň drtivá většina firem, nastane na přelomu listopadu a prosince dopravní kolaps. "Rád bych všechny dopravce ještě jednou ujistil, že bude systém spuštěn navzdory právním sporům a registraci není radno odkládat," potvrdil ředitel společnosti CzechToll Matej Okáli.

Registrovat se dopravci mohou na více než 200 obchodních místech či na 15 specializovaných pracovištích Hospodářské komory. "Od našich pracovníků získají dopravci nejen veškeré informace, ale mohou si u nás pořídit i instalační sady pro pevné připojení palubní jednotky ve vozidle," sdělil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Evidence je možná i prostřednictvím vydavatelů tankovacích karet nebo online na www.mytocz.eu. Pokud se dopravci přihlásí přes internet, nová palubní jednotka mu přijde poštou. Zaslání zdarma platí kromě Česka také pro Německo, Rakousko, Polsko a Slovensko.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688