TNBiz (TN.cz)
Cestování  |  21.10.2019 21:16:14

Letiště Václava Havla chystá velké rozšíření. Regionální letiště skomírají


Turismus v České republice zažívá zlaté časy, jen za loňský rok k nám zavítalo 21 milionů turistů. To je také jeden z důvodů, proč letiště Václava Havla v Praze plánuje dlouhodobé investice. Jeho prostory už prý nestačí odbavovat tolik cestujících a tak vedení plánuje přistavět za téměř 30 miliard korun novou ranvej, parkovací plochy a zvětšit terminály. Přestavba má začít za dva roky a hotová má být do roku 2025.

Kulatý stůl Hospodářské komory ČR: Proč potřebujeme rozšíření pražského letiště? V jaké fázi se projekt nachází a jaké jsou dopady na bezprostřední okolí i zaměstnanost

Nový parkovací dům, vzletová a přistávací dráha, nový terminál, síť restaurací a hotelů v okolí - takto by se mělo rozšířit ruzyňské letiště do roku 2025.

"Letiště Václava Havla má plány na dlouhodobý rozvoj, což zahrnuje výstavbu paralelní dráhy, rozšíření terminálu dva a také výstavbu takzvaného Airport city, což je rozvoj prostor v bezprostřední blízkosti terminálu," uvedl mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Letos odbaví Letiště Václava Havla téměř 18 milionů cestujících, což je o zhruba jeden a půl milionu více než loni.

"Letiště odhaduje, že do konce roku odbaví přibližně 17,7 milionů cestujících, což přepočteno na hodinu je nějakých 2 000 cestujících, dostáváme se tím na hranice kapacit, proto je potřeba letiště rozšiřovat," vysvětluje Pacvoň.

Od roku 2027 by se měla roční kapacita zvýšit o čtyři miliony - na 21 milionů cestujících. Výstavba nové paralelní ranveje by navíc měla ulevit obyvatelům v okolí letiště.

"Přesune se částečně provoz na paralelní dráhu a budeme moci uzavřít letiště v noci. Bude uzavřeno od půlnoci do 5:30 ráno," uvedl předseda představenstva společnosti Letiště Praha Václav Řehoř.

Do modernizace by se mělo zapojit i ministerstvo dopravy, které plánuje vystavět elektrifikovanou dvoukolejnou železniční trať a vybudovat několik mimoúrovňových křižovatek na Pražském okruhu.

Vlak na letiště bude jezdit z Masarykova nádraží. Na prvním úseku už probíhá modernizace. "Zprovoznění Negrelliho viaduktu předpokládáme k 1. červnu v roce 2020, to znamená příští rok," řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Za poslední dva roky letiště vydělalo zhruba devět miliard korun. Do přestavby má v plánu investovat minimálně sedmadvacet. Během 20 let by se prý částka mohla vyšplhat až na 40 miliard korun.

"Rozvoj bude letiště financovat ze svých vlastních zdrojů, z toho co letiště vydělalo v uplynulých letech, rozvoj letiště tedy nezatíží státní rozpočet," dodal Pacvoň. Kvůli rekonstrukci se musí v následujících letech cestující připravit i na omezení provozu. 

 

Regionální letiště bojují o přežití

Zatímco se v Praze bude rozšiřovat, regionální letiště bojují o přežití. Létá z nich čím dál tím méně cestujících. A podle názoru ekonomů se může situace ještě zhoršit.

Letiště Ostrava

Letiště v Mošnově slaví 60 let, provoz ale skomírá. Ostravské letiště je v provozu přesně 60 let. Důvody k velkým oslavám ale nemá. Z pravidelných linek zůstala jediná a další, ani přes podporu kraje, zatím dohodnuté nejsou. Budoucnost letiště vidí vedení Moravskoslezského kraje spíše v nákladní mezinárodní dopravě.

 

Letiště České Budějovice

Společné jednání mají za sebou zástupci města České Budějovice a Jihočeského kraje. Tématem bylo Jihočeské letiště. Město, které je polovičním vlastníkem, si není jisté zda chce i nadále desítkami milionů korun financovat provoz areálu.Ve hře je tedy i varianta, že by město společnost, která se o letiště stará opustilo.

Město České Budějovice už nechce podíl na místním letišti. Svou polovinu akcií hodlá prodat druhému akcionáři - Jihočeskému kraji. Magistrát už do společnosti investoval 200 milionů, dalších 70 dá příští rok. Letiště má velké plány, uchází se o mezinárodní certifikaci, aby z něj mohla startovat a na něm přistávat velká dopravní letadla i na mezinárodních spojích.


Letiště Pardubice

Pardubické letiště má ekonomické problémy. Firma East Bohemian Airport, která ho provozuje, se propadla do ztráty. Potýká se s odlivem cestujících, poklesem tržeb i se zdražováním energií. A ve finančním sporu jsou navíc i oba akcionáři – město a Pardubický kraj.


Letiště Brno

Brněnské letiště pod názvem Vídeň sever? Třeba i to by teoreticky mohlo pomoci k většímu počtu linek. Nejdřív ale přijdou na řadu jiné pokusy o "rozlétání" letiště.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688