Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.10.2019 06:21:10

Na 240 tisíc akcionářů bývalých Harvardských fondů čeká od listopadu výměna akcií

 

Letošní červnové rozhodnutí valné hromady o přeměně akcií společnosti Harvardský průmyslový holding v likvidaci (HPH), tedy společnosti, která v roce 1996 vznikla sloučením Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu, pomalu spěje do fáze realizace. Vedení společnosti oznámilo podrobnosti, jak a kde si každý akcionář HPH může vyzvednout listinné akcie. Ty původní dematerializované, uložené dříve ve Středisku cenných papírů, resp. Centrálním depozitáři, již totiž od 2. srpna neexistují.

Domácí kapitálový trh tak čeká svým rozsahem vlastně nevídaná událost. U nás totiž žádná společnost s takovým počtem akcionářů nikdy neuskutečnila přeměnu svých zaknihovaných akcií na listinné. Těžko však očekávat, že by většina z 240 tisíc akcionářů byla ochotna trávit čas nutným osobním vyzvednutím akcií. Zvláště, když se s akciemi HPH již dlouhá léta neobchoduje a těžko někdy na burze bude. Není tak známa jejich cena a jejich příp. prodej je tak poměrně složitý.

Navíc ani již více než 2 dekády trvající likvidace společnosti akcionářům stále nic nepřinesla. Většina především drobných akcionářů z kupónové privatizace se tak již dávno o dění v HPH přestala aktivně zajímat. Stále však zbývá spousta „větřících“ akcionářů, že okolo likvidace HPH se potencionálně točí miliardy korun. Dle již prvotních indikací týkajících se vyzvednutí akcií, tedy nakonec zájem akcionářů může být pro společnost administrativně náročným oříškem.

Více o rozhodnutí o přeměně akcií HPH také v dřívějším článku „Akcionáři bývalých Harvardských fondů si brzy budou muset dojít pro akcie

Tři měsíce na výměnu

HPH spustí možnost převzetí listinných akcií ve středu 6. listopadu. Posledním termínem má být 5. únor. Kromě tradičního sídla společnosti (Uhelný trh 414/9 na Praze 1) mají akcionáři možnost vyzvednout si akcie také v Brně na adrese Nové sady 583/18. Stavit se pro akcie však není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pro Brno jsou totiž stanoveny zatím jen 4 termíny, resp. dny. A ani v sídle HPH si akcie nelze vyzvednout každý den. K dispozici je kancelář HPH aktuálně jen ve 23 dnech.

Navíc dle sdělení HPH by si akcionář měl prostřednictvím internetových stránek společnosti (hphas.cz) nejprve objednat termín převzetí svých akcií. Přestože informace o přeměně akcií se mezi akcionáře díky dopisu od HPH dostává v těchto dnech, již nyní při pohledu na rezervační systém mnoho volných termínů k převzetí akcií nezbývá.

Společnost tak asi bude nucena, nabídku termínů pro akcionáře více rozšířit.

Závěrem snad jen doplnit, že nepřevezme-li vlastník listinné akcie ani v dodatečné lhůtě, HPH jej dle zákona prodá. Působení akcionáře tím ve společnosti skončí, resp. zůstane mu jen nárok na výplatu výnosu z prodeje akcií.

30.06. 16:11  GG (Jaroslav Liška)
06.02. 12:04  Harvardské fondy převzetí akcií. (Miroslav Podlas)
06.02. 12:01  Harvardské fondy převzetí akcií. (Miroslav Podlas)
22.01. 12:07  Žádný možný termín na převzetí akcii (Novakova Blanka)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688