TNBiz (TN.cz)
Cestování  |  20.10.2019 20:07:51

Lidi čeká ve vlacích chaos i zdražení, kraje chtějí lístky prodávat samy

Cestující na železnici čeká koncem roku chaos v nakupování jízdenek. Končí totiž desetileté smlouvy mezi Českými drahami a jednotlivými kraji. Některé z nich proto chystají výrazné změny. Například zavádějí vlastní jízdenky pro osobní, nebo spěšné vlaky a budou je prodávat samy. České dráhy tak zavřou kolem 150 pokladen po celé republice.

 

Olomoucký kraj chce ve vlacích akceptovat jen vlastní "integrované" jízdenky, tarify ČD nemají platit

Šest krajů chce mít kontrolu nad výběrem tržeb za prodej jízdenek. O zjednodušení se tu ale nedá vůbec mluvit. Některé kraje s tím začnou v půlce prosince, jiné od nového roku.

"Plzeňský a Liberecký kraj nechají na cestujících, jestli si koupí u jedné pokladny lístek Českých drah nebo ten krajský," říká mluvčí ČD Vanda Rajnochová. Lidé tak mohou při nákupu potenciálně ušetřit i desítky korun.

Jinde ale na výběr nebude. Na Moravě se zase krajské úřady rozhodly, že jízdenku do osobních a spěšných vlaků musíte mít koupenou od nich. Rychlíkem zase pojedete pouze na lístek Českých drah.

Když vám ujede rychlík, máte smůlu, v osobáku vám už jízdenka Českých drah nebude k ničemu a musíte si koupit novou, krajskou.

Při vnitrokrajských cestách už například nebudou platit slevové karty Českých drah, a tím pádem budou mít změny jednoznačný výsledek - zdražení.

Příklad? Pokud někdo jezdí pravidelně ze Šumperka do Olomouce, za rok nyní zaplatí i díky slevám přibližně 16 tisíc, od nového roku ho to bude stát skoro dvakrát tolik, 29 tisíc. Na druhou stranu může cestující v některých krajích na stejný lístek využít například autobus nebo městskou hromadnou dopravu.

 

22.10: Olomoucký kraj ponechá ve vlacích dva druhy jízdenek

Cestující budou moci od 1. ledna při jízdě osobními a spěšnými vlaky po Olomouckém kraji dál používat slevové IN Karty Českých drah, se kterými se při prezentaci nového tarifu Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje původně nepočítalo. Se zástupci Českých drah se na zachování IN Karet v regionálních vlacích objednávaných hejtmanstvím v pondělí dohodlo vedení kraje. Cestující si budou moci při jízdě regionálními vlaky vybrat buď tarif ČD nebo IDSOK.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688