Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  20.10.2019 11:10:58

Rodičovský příspěvek: Hrozí, že nedojde ke zvýšení rodičovské kvůli neschválení daňového balíčku?

Politici si zase vše nechávají na poslední chvíli a vládu tlačí čas. Tento týden se měl 16. října projednávat opět daňový balíček a navýšení rodičovského příspěvku. Nic z toho se ale díky průtahům opozice nestihlo. Je třeba si uvědomit, že bez daňového balíčku na zvýšení rodičovského příspěvku nedojde. Nebudou na to peníze!

Aktualizace 6.11.: Poslanci po hádkách schválili daňový balíček i vyšší rodičovskou. 

I samotná ministryně financí Alena Schillerová připustila reálnou hrozbu, že se možná balíček nestihne přijmout tak, aby mohly nastat změny v zákoně s účinností od Nového roku 2020. V případě, že se vládní daňový balíček neschválí včas, bude to znamenat značný výpadek příjmů státní pokladny. A kde tedy pak vzít peníze na navýšení rodičovské?

 

Čtěte také: Vládu tlačí čas. Bez daňového balíčku nebudou peníze na zvýšení rodičovského příspěvku

 

Daňový balíček je pro vládnoucí koalici prioritou

Mnoho lidí je v diskuzích na internetu pod články a na sociálních sítích naštvaných. Píší, proč se řeší daňový balíček, když na prvním místě mají být rodiny s dětmi, potažmo vyřešení navýšení rodičovského příspěvku. Odpověď je jednoduchá. Neschválí-li se daňový balíček, horko těžko se pak budou hledat potřebné peníze na rodičovskou. Schválení daňového balíčku je tedy pro koalici nyní stěžejní, proto svolala na příští pátek 25. října mimořádnou schůzi. Jednat by se mělo tak dlouho, dokud politici nedojdou ke shodě a vyšší daně ve sněmovně neprojdou. Času do konce roku už moc nezbývá…

Rodičovskou zdrželo hlasování o psích množírnách a zvýšení daní

Ač to vypadá, že se rodičovský příspěvek stále odsouvá na pozdější pozice v prioritách, měl se projednávat ihned po jednání o zvýšení daní. U daňového balíčku ministryně financí Aleny Schillerové nastala však několika hodinová debata a složité hlasování o desítkách pozměňovacích návrhů, které stejně nikam nevedly. Alespoň ne ke schválení zvýšení daní. K daním a rodičovské se tedy mají poslanci dostat v pátek 25. října před prodlouženým víkendem. Před tím mají ve středu na programu projednávání státního rozpočtu.

A co mají tedy přinést změny pro rok 2020?

V novém roce by se mohly řešit i jiné věci, než samotné navýšení rodičovského příspěvku. Poslanci chtějí řešit i jeho pravidelnou valorizaci. Piráti chtějí, aby rodičovská rostla stejně jako důchody. Vláda je napříč všemi politickými stranami ve shodě, co se týče samotného navýšení rodičovského příspěvku od 1. ledna 2020. A to pro všechny aktivně pobírající k tomuto datu. Celková částka rodičovského příspěvku má od prvního ledna stoupnout z dnešních 220.000 na 300.000 . Vícerčata mají nárok na 1,5 násobek, tedy na 450.000 . Návrh na zvýšení RP ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) je ve sněmovně už od konce května, hovořit o něm začala už minulý rok na podzim.

Koalice by ráda prosadila daňový balíček. Ten spočívá ve zvýšení spotřební daně na alkohol (líh) a tabák (cigarety). Rovněž má zvýšit také zdanění hazardu, zvednout poplatek za vklad do katastru nemovitostí a zrušit daňové osvobození pro rezervy pojišťoven.

Příjmy z daňového balíčku jsou důležité pro státní rozpočet

Podle politologa Jana Kubáčka jsou příjmy z daňového balíčku zahrnuty i do státního rozpočtu. Jsou tedy velmi důležité pro udržení rozpočtu v určité stabilitě. Proto by měl být daňový balíček projednán a přijat poslanci nejpozději do konce tohoto měsíce. Ani premiér Andrej Babiš (ANO) si nedokáže představit, že by zdroje z navýšení spotřební daně chyběly ve státním rozpočtu na příští rok. Ministryně financí Schillerová počítá s tím, že by zvýšení daní přivedlo do státní kasy téměř 9 miliard korun. Přitom nejvyšší část by měla plynout z vyšší daně na tabák, tam se totiž počítá až se 7,7 miliardy korun.

Jelikož v Senátu je většina zástupců opozice, vládnoucí koalice počítá s variantou, že Senát balíček nepodpoří. Ten se pak pravděpodobně vrátí zpátky do Poslanecké sněmovny s pozměňovacími návrhy, v horším případě bude rovnou zamítnut. Senátorům nejvíce vadí zdanění technických rezerv pojišťoven.

Rodičák projednáme stůj co stůj! Píše na Facebooku Maláčová

Mnoho lidí se pořád ptá, co bude s navýšením rodičovského příspěvku. Má jít totiž do finále. 16. října 2019 měla projít novela třetím čtením a senátoři ji měli projednávat 30. října. Nyní už je jasné, že se nestíhá. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na svém Facebookovém profilu 16. října napsala: „…V cestě k úspěšnému projednávání rodičáku sice stojí daňový balíček, o kterém si pravice ráda a dlouho povídá, ale to nás nezastaví. Rodičák projednáme stůj co stůj! Třeba i na mimořádné schůzi 1. listopadu…“ Snad se tedy maminky opravdu dočkají.

Jedná se ze strany opozice o obstrukční taktiku?

Politické strany ODS, KDU-ČSL a STAN už od začátku jednacího dne 16. října navrhovali desítky změn programu již probíhající schůze a pro své požadavky měli zdůvodnění. Kolem desáté hodiny dopolední měl místopředseda Poslanecké sněmovny Tomáš Hanzel na stole kolem 30 návrhů na změnu programu. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že daňový balíček považuje za nepřijatelný. Má prý sloužit jenom k vydávání dalších peněz daňových poplatníků a zalepit tak díry v rozpočtu. Stejně tak Vojtěch Munzar (ODS) zastává názor, že vláda rezignovala na tvorbu skutečné fiskální politiky.

Odebírejte náš kanál Orange Academy https://bit.ly/2OuKY7O.

Autorka Bc. Michaela Prátová, lektor a garant rekvalifikačního kurzu Mzdové účetnictví se základy personalistiky, který probíhá ve 21 městech po celé ČR, od roku 2009. Přečtěte si 288 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-ucetnictvi/rekvalifikacni-kurz-mzdove-ucetnictvi

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

24.10. 21:58  RD a příspěvek 80tis (Orange Academy)
24.10. 13:52  RD a příspěvek 80tis (Radka Ch)
21.10. 19:07  možnost práce při rodičovské (Orange Academy)
21.10. 16:11  možnost práce při rodičovské (omglol)
21.10. 16:03  možnost práce při rodičovské (Kateřina)

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
Čt 12:48  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)
St   9:52  Priority vlády v personální oblasti se liší od potřeb zaměstnavatelů Předvýběr.CZ (Předvýběr.CZ, s. r. o.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688