Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.10.2019 09:39:22

Rozbřesk: Projde dohoda o brexitu britským parlamentem? Velká otázka pro trhy


Brexit naplno hýbe trhy. Po včerejším uzavření dohody mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií posílila prudce nejen libra, ale i česká koruna - ta během několika minut zpevnila o více než deset haléřů. Obě dvě měny ale své zisky v zásadě smazaly ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že Boris Johnson nemá vůbec jistou podporu v parlamentu. Jeho tradiční spojenci ze severního Irska (DUP) jsou proti dohodě, která počítá se zaváděním celních kontrol mezi severním Irskem a zbytkem Spojeného království. A je otázkou, zda sežene podporu ve zbytku poslanecké sněmovny v dvou kriticky důležitých frakcích - mezi konzervativními euroskeptiky a labouristy z okrsků silně podporujících brexit.

Pokud se k Johnsonovi přidají, mohlo by to na schválení dohody stačit. Boris Johnson se před sobotním hlasováním pravděpodobně bude snažit vystupňovat tlak na poslance tím, že odmítne v případě neúspěchu předem žádat o odklad brexitu. V tom ho včera nepřímo podpořil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který řekl, že toto je jediná dohoda na stole a další odklad brexitu není ve hře (Prezident EU Donald Tusk ho nicméně později připustil). Mezitím opozice v rozštěpeném parlamentu čím dál hlasitěji nevolá po nových volbách, ale po novém referendu. To je pro řadu konzervativních euroskeptiků noční můra a může je to dotlačit k podpoře dohody Borise Johnsona. Její úspěch ve víkendovém hlasování ale i tak zůstává při nejmenším hodně nejistý a jak libra, tak středoevropské měny si na eventuální zisky budou muset počkat.

Krom dění kolem brexitu žijí dnes trhy po ránu dalšími slabými čísly z Číny. Nejpomalejší růst ekonomiky za posledních třicet let je dalším důkazem toho, že obchodní války na druhou největší ekonomiku zatíženou mamutím soukromým dluhem působí (zpomalují nepřekvapivě zejména investice). České vazby na Čínu jsou relativně slabé, je to však další špatná zpráva pro sousední Německo. A pokud tam negativní sentiment přeskočí z průmyslu na spotřebitele, bude to časem víc zajímat i celou střední Evropu.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká měna včera nejprve pozitivně zareagovala na schválení dohody o brexitu a posílila až do blízkosti 25,65 EUR/CZK. Přetrvávající nejistota před hlasováním v britském parlamentu ji však vrátila zpět nad 25,70. Před hlasováním v britském parlamentu koruna těžko zaznamená výraznější zisky, navíc dnes na řadu rozvíjejících se trhů mohou negativně působit slabší výsledky Číny. Jakákoliv redukce nejistoty v otázce brexitu je ale podle nás pro celou střední Evropu časem příležitostí sáhnout si po delší době na pozitivní impuls.

Zahraniční forex

Dohoda o brexitu je na světě - vláda Británie i EU s ní souhlasí, ale hotovo zdaleka není. Zítra, tj. v sobotu se bude v britském parlamentu hlasovat a premiér Johnson v tuto chvíli nemá většinu. Libra a vlastně i euro budou tedy před víkendem pěkně nervózní a je dost možné, že o část nabraných zisků přijdou. Kromě toho je pak třeba se připravit na to, že v pondělí ráno budou při jakémkoliv parlamentním výsledku kurzy libry a eurodolaru jinde než v pátek večer.

Kromě toho však dolar musí dobře naslouchat i komunikaci přicházející z Fedu. Dnes odpoledne vystoupí čtyři centrální bankéři včetně druhého muže Fedu Claridy.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688