Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
18.10.2019 08:26:17, aktualizováno 19.10.2019 08:26:17

Vroubenka americká se znovu vkrádá do domů a bytů

 

V Česku se nadále šíří velká ploštice vroubenka americká. Od jihovýchodu přibývá hlášených výskytů. Nejprve se zabydlela na jižní Moravě už asi před deseti lety. V posledních třech letech se rychle rozšířila na našem území. Kontakt s člověkem si vynucuje na podzim, protože se mu bez ohlášení vkrádá do domů a bytů, aby přečkala zimní období v teple. Typicky zalézá do dutin oken, vč. plastových. Zvyšování průměrných teplot jí v migraci směrem na sever svědčí.
Foto: Stefan Lefnaer.

Kde se vzala a co o ní víme?

Vroubenka americká pochází z USA a Kanady. V roce 1999 byla zavlečena do Anglie a odtud se v posledních letech rozšířila po celé Evropě. Zavlečení souviselo s převozem amerického dřeva do Evropy. Ploštice bývá velká až 3 cm, což z ní dělá velmi nápadný hmyz. Navíc se pohybuje velmi flexibilně a hýbá efektně a pomalu končetinami jako velcí obratlovci. Vroubenka velmi dobře létá.

Živí se semeny jehličnanů, hlavně borovic. Suchem oslabené dřeviny tak může ještě více poznamenat. Jako řada dalších ploštic, které ale díky své menší velikosti nejsou tolik nápadné, hledá koncem léta vhodné úkryty k přezimování. Často jde o lidská obydlí – tedy místa, kde nemrzne. Proto můžete už od srpna najít vroubenky na oknech či balkónech, v chatách, chalupách a podobně. V domácnostech nijak neškodí. Během zimy nejsou aktivní, na jaře úkryt opustí a odletí.

Je docela neškodná, jen zapáchá

Vroubenka americká v domě či bytě neškodí, nemůže ani ublížit. Akorát při obraně vylučuje jako většina ploštic páchnoucí sekret. Esteticky někoho může vystrašit, pokud ji najednou najdete na WC či jinde v bytě. Vroubenku můžete opatrně nechat přejít na kousek papíru a vyhodit ven za okno, většinou odletí nebo bude hledat nový úkryt. S klimatickými změnami se postupně budeme potýkat stále s novými druhy nejen hmyzu v naší krajině.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty