Martin Krištoff (CFD World)
Okénko investora  |  17.10.2019 16:28:30

Světová ekonomika čelí časované bombě ve výši 19 bilionů dolarů, varuje MMF

Nízké úrokové sazby povzbuzují společnosti, aby se víc zadlužovaly. To může být vnímáno jako časovaná bomba v hodnotě 19 bilionů dolarů v případě, kdybychom byli svědky další recese.

MMF poznamenal, že stimuly poskytované centrálními bankami v rozvinutých i rozvojových zemích měly za vedlejší účinek povzbuzení firem k vyšším půjčkám, i když mnohé z nich by mohli mít problémy s jejich splácením.

Pokračují obavy, že nárůst dluhu způsobuje zranitelnost globálního finančního systému a členské státy by měly reagovat na varovné signály, které mohou odstartovat výprodeje na finančních trzích, stejně jako na začátku 21. století.

Podle MMF se zdají ceny akcií ve Spojených státechJaponsku nadhodnocené, zatímco kreditní spready na dluhopisových trzích se jeví vzhledem na stav globální ekonomiky nízké.

Potenciální vliv zpomalení hospodářství je o 50 procent závaznější, než globální krize v letech 2007 – 2008.  Dluh, který firmy mají a nedokáží pokrýt úrokové náklady, výnosy, by mohl stoupnout až na 19 bilionů USD. To je hodnota téměř 40 ti % celkového podnikového dluhu ve státních ekonomikách.

Finanční krizeroce 2008 sice zpřísnila pravidla pro banky, ale riziko migrovalo i do podnikového sektoru. Laciná finanční politika, kterou přijaly centrální banky, pomáhá sice v krátkodobém horizontu posílit finanční trh, ale povzbuzuje investory k tomu, aby více riskovali při honu za vyšším zhodnocením.

Velmi nízké sazby podněcují instituciální investory, jako jsou pojišťovny, důchodové fondy a správcovské společnosti aktiv, ke snaze dosáhnout výnosu a aby přijali rizikovější a méně likvidní cenné papíry k dosažení cílových částek.

Globální růst světové ekonomiky tento rok zpomalí na 3 %, což představuje nejpomalejší tempo růstu od celosvětové finanční krize před 10 ti lety. Ještě v červnu MMF  počítal s 3,2 % pro letošní rok. Taktéž odhady pro rok 2020 byly sníženy z 3,5 % na 3,4 %.

Příčin zpomalení světového hospodářství je několik, například obchodní bariéry, zvýšené geopolitické napětí, anebo stárnutí populace. 

Martin Krištoff

hlavní analytik CFD World

Martin Krištoff je hlavní analytik v CFD World. Před tím působil více než dva roky jako finanční analytik u obchodníka s cennými papíry CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. Věnoval se zejména portfolio managementu a analýzám akciových titulů z hlediska fundamentálních i technických ukazatelů. Nadále se zabývá fundamentálními a technickými analýzami především akciových titulů."





CFD WORLD

CFD WORLD poskytuje komplexní globální a investiční služby. Kromě možnosti obchodovat forex a CFD na akciích, komoditách a indexech mohou také klienti obchodovat s fyzickými akciemi. Začínající investoři uvítají příjemné a uživatelsky přívětivé rozhraní platformy MT5. Zkušenější investoři najdou všechny pokročilé nástroje a kompletní servis, na který jsou zvyklí. CFD WORLD disponuje nejnovějšími technologiemi a inovacemi při zajištění absolutní bezpečnosti pro své klienty. CFD WORLD přijala závazek dodržovat nejvyšší stupeň ochrany prostředků svých klientů ve smyslu směrnice o trzích a finančních nástrojích (MiFID II) a s dohledem a regulací Kyperské komise pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF licencí číslo 242/14.

Více na https://cfdworld.com/cs/.

23.10. 15:47  19miliard-časová bomba (Mono)
18.10. 17:50  19miliard-časová bomba (Michal)
18.10. 10:18  zdá se to málo na průšvih (Mono)
18.10. 09:48  19 miliard? (P.)
18.10. 09:02  šalebné účetnictví (Přemek)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688