TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  17.10.2019 15:30:18

Škoda míří na východ? Laciné 'dacie' vyrábět nechceme, bouří se odboráři


Odboráři podrobili tvrdé kritice vedení mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. Nelíbí se jim strategie koncernu VW, která by českou značku posunula “směrem na východ” a donutila ji vyrábět levná auta.

Strategie koncernu Volkswagen má Škodovku prˇinutit vyrábeˇt levná auta a být konkurencí Dacii, napsali odboráři ve čtvrtečním vydání týdeníku Škodovácký odborář.

V podniku panuje kvůli budoucnosti značky nejistota. Posun “na východ” se nikomu nelíbí. ”Zapojíme se, budeme bojovat za budoucnost. Nejsme ovce, které tady jen sledují, jak nás chce neˇkdo poškodit,“ vzkázal odborový předák Jaroslav Povšík na zasedání Podnikové rady.

Škodovka měla dostat na starosti přípravu nové fabriky, která by mimo jiné pomohla vyrábět model Karoq. Hledalo se pro ni místo v zemi s lacinější pracovní silou. Koncern VW se nakonec rozhodl pro Turecko, Škodovce fabriku sebral a její přípravu řeší sám. V Turecku by se měl vyrábět model Passat i Superb, případně jeho následník.

 

“Nechceme přijít o modely, jako je Superb, které mají dobrou marži a deˇlají zisky,“ dodal. “Prˇitom od ledna nabeˇhnou pokuty za emise CO2, hrozí ekonomické problémy v souvislosti se cly a brexitem. Do toho nám bude házet klacky pod nohy neˇkdo z Volkswagenu,“ kritizuje prˇedseda Povšík.

Volkswagen přerozdělil role tak, že značka VW má táhnout hlavně vývoj elektromobilů, Seat dostane punc prémiové značky a Škodovka té nejlevnější, která bude produkovat laciná auta dostupná masám, podobně jako modely Dacie. ”Chceme dát našim značkám jasnější identitu,“ oznámil šéf produktové strategie skupiny VW Michael Jost.

A podle odborářů právě bývalý zameˇstnanec Škoda Auto Michael Jost, který se stal hlavním stratégem Volkswagenu. Škodovku prý nenávidí a jde tak proti ní, napsali.

Vedení automobilky odbory vzkázaly, že končí s aktivním přístupem a nepodepsali dohodu o požadované vícepráci. “Nebudeme ukazovat aktivitu, když už víme, že jsme demontováni. Dlouho jsme ukazovali naši flexibilitu, naši aktivitu a nasazení. A jak je videˇt, k nicˇemu to nevede,“ dodal Povšík. Odbory prý navíc uvažují i o dalších krocích.

 

 

 

Automobilka chce svoje lidi uklidnit. Přestože zatím neví, jak vyjednávání o strategii v rámci koncernu Volkswagen dopadne. VW aktuálně řeší snižování nákladů smeˇrˇování jednotlivých znacˇek a zameˇrˇení na dané trhy. “To je pravidelný úkol a přirozený postup,” vzkázal předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier.

 

”Co se týcˇe zameˇrˇení jednotlivých znacˇek cˇi automobilek, je to složité. Chceme mít silné znacˇky pro silný koncern. Já doufám, že se nám vše uvnitrˇ koncernu Volkswagen podarˇí odkomunikovat v náš prospeˇch. Ne-ztrácejme pocit, že jsme jedna velká rodina. Stále máme velký prˇínos, skveˇlé produkty a zameˇstnance,“ doplnil cˇlen prˇedstavenstva odpoveˇdný za personalistiku Bohdan Wojnar.

 

Zároveň ale připustil, že se může nová strategie podniku výrazně dotknout. ”Všichni si deˇláme starosti a klademe si otázku, co z toho nakonec bude, mám proto plné pochopení pro tyto obavy. Dotýká se to nás všech,“ cituje Wojnara Škodovácký odborář.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

19.10. 09:40  pomatení odboráři (Kebab)
19.10. 00:06  Skodovka kanibalizuje (Vlado)
18.10. 11:24  Škoda (Já)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688