plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  17.10.2019 00:00:00

Plzeň: Magistrát spustil projekt pro aktivní řidiče – seniory

Magistrát spustil projekt pro aktivní řidiče – seniory

Zdroj fotografií: Odbor sociálních služeb MMP

Nový projekt Jedu s dobou 60+, směřovaný na aktivní řidiče – seniory, má za sebou pilotní odzkoušení. Uskutečnilo se na parkovišti DEPO2015 v Plzni ve třech samostatných blocích od pátku 11. do neděle 13. října a setkalo se s velkým zájmem účastníků. Celkem se ho zúčastnilo 35 seniorů.

Projekt Jedu s dobou 60+ nabízí pětihodinový blok, během něhož se účastníci seznámí jak s aktuálními změnami v dopravních předpisech, tak třeba s nebezpečím únavy za volantem nebo odstředivými silami při jízdě a jejich působením na vozidlo. Praktická část zahrnuje kondiční jízdy ušité na míru právě řidičům nad 60 let věku, včetně vyzkoušení aquaplanningu, délky brzdné dráhy nebo správného zvládnutí smyku s vlastním vozem.

„Impulsem pro vznik zmíněného projektu byla a jsou neúprosná fakta – podíl seniorů na celkovém počtu obětí dopravních nehod dlouhodobě narůstá. Zatímco v roce 2009 to bylo zhruba 17 procent, v roce 2018 se jednalo již o 24,1 procent. Podíl řidičů starších 65 let, těžce zraněných v důsledku nehod, vzrostl za posledních deset let dvojnásobně,“ uvedla Eliška Bartáková, náměstkyně primátora města Plzně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí, která nad akcí převzala záštitu a jako aktivní řidička kurz zároveň absolvovala.

Úbytek fyzických a psychických schopností se u starších ročníků projevuje zejména v rovině orientace, klíčového faktoru pro bezpečný pohyb v silničním provozu. Statistiky uvádějí, že osoby ve věku nad 65 let jsou dvakrát více vystaveny riziku úmrtí při dopravní nehodě. Od 75 let toto riziko dále významně stoupá – ohrožení je více než šestnáctinásobné. Jen za loňský rok způsobili senioři 8 738 dopravních nehod, při nichž přišlo o život 87 osob.

„Senioři jsou všeobecně vnímáni jako opatrnější, s pomalejšími reakcemi, což je ale právě v silničním provozu, v kombinaci s novými vozy a moderními technologiemi, ke škodě věci. Z praxe víme, že čím dál častěji začínají jezdit senioři, kteří dlouhá léta neseděli za volantem. Většinou z nutnosti – ať již po ztrátě partnera, aktivního řidiče, nebo z důvodu přestěhování mimo město. Příležitost oživit si pravidla a podstoupit lekci s odborníky proto vítají,“ vysvětlila příčinu vzniku projektu Alena Hynková, vedoucí magistrátního odboru sociálních služeb.

„Projekt je postaven jak na teorii, tak praxi – starší řidiče v uceleném bloku seznámí se změnami a novinkami v pravidlech silničního provozu, které jim mnohdy z důvodu nedostatečné prezentace v médiích unikají, a zároveň jim dá prostor předvést své jízdní schopnosti a dovednosti v zátěžových situacích v jejich vlastním voze pod dohledem profesionálů,“ doplnil Jiří Marek, vedoucí magistrátního odboru registru vozidel a řidičů.

Kurz, který bude pokračovat na jaře 2020, připravily společně Odbor sociálních služeb a Odbor registru vozidel a řidičů Magistrátu města Plzně. Odborně ho zajišťuje Škola smyku Plzeň, s.r.o. a pro řidiče 60+ je zdarma. Kapacita jednoho bloku je maximálně 12 účastníků, což zajišťuje individuální přístup ke každému z nich.

Účastníci kurzu musí být zdravotně způsobilí, vlastnit řidičské oprávnění skupiny B, nesmí být pod vlivem alkoholu ani jiné návykové látky, jejich vozidla musí být v řádném technickém stavu a musí splňovat podmínky provozu na pozemních komunikacích, které uvádí vyhláška č. 341/2014 Sb.

Zájemci o jarní kurzy se mohou hlásit přímo u vedoucí Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně Aleny Hynkové prostřednictvím e-mailu: Hynkova@plzen.eu.

Zveřejněno: 17. 10. 2019, Martin Pecuch

Sdílet
Vytisknout
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688