Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  17.10.2019 10:21:11

Brexit a ještě dražší zajištění libry

Signály přicházející z poslední etapy vyjednávání o brexitu před dnešním summitem EU vyznívaly relativně pozitivně. Dle dostupných informací našli zástupci obou stran shodu ve většině bodů, ani to však nakonec nestačilo k dosažení dohody. Dnes ráno bylo navíc zveřejněno vyjádření severoirských unionistů, kteří dle dokumentu nemohou souhlasit s návrhem dohody v podobě, jaká je teď. Volatilita libry tak dále roste, což zdražuje její zajištění prostřednictvím opcí.

Terčem kritiky Demokratické unionistické strany je otázka celních úřadů, na nejasnosti pak poukazuje i u systému výběru daně z přidané hodnoty. Původní plán byl takový, že dohoda bude dojednána již dnes, aby se jí mohl zabývat summit EU. Je sice možné, že se věci urychlí a dokument bude upraven tak, aby o něm evropští lídři mohli jednat zítra, podle nás je však tento scénář málo pravděpodobný. Vše tak nasvědčuje tomu, že výsledkem bude další prodloužení brexitu.

Jak jsme očekávali, rally spotu libry z posledních dní se ukazuje jen jako krátkodobá. Prvotní pozitivní naladění se sice zřejmě podepíše na poklesu objemu čistých shortů britské měny, nejnovější informace však hovoří v její neprospěch.

Poslední dění kolem brexitu ještě více posunulo krátkodobou implikovanou volatilitu vyplývající z opčního trhu, a to vůči dolaru na maxima z roku 2017, vůči euru pak na nejvyšší hodnoty od roku 2016. Společně s tím pozorujeme nárůst poptávky po zajištění prostřednictvím opcí, a to proti oslabení libry. U páru GBPUSD byla proraženo hodnota pat, záporná čísla tak potvrzují převahu put opcí nad cally v týdenním tenoru, který se ještě minulý týden nacházel v plusu na svých historických maximech.

Identický posun pak pozorujeme i u delších tenorů. Zejména se soustředíme na časový rámec od dvou měsíců a dále, pod který spadá termín přelomu roku, na kdy by dle některých odhadů spadaly stále pravděpodobnější předčasné volby. Zahrnut by měl být i potenciální termín brexitu po posunutí článku 50, tedy konec ledna 2020.

Zájem o expozici na možném oslabení libry může být vedle nejistoty kolem podoby brexitu ovlivněn i nedávnou rally kurzu. Část trhu může předpokládat uzavírání ziskových pozic, jehož spouštěčem může být, resp. jak vidíme, je, aktuální situace. Výsledkem zvýšené volatility a poptávky zejména po hedgingu proti oslabení libry je rostoucí opční prémie, a s ní tedy náklady zajištění.

Na silnější libru bychom si teď každopádně nevsadili. Pohledem technické analýzy je patrné, že zisky spotu byly ohraničeny silným supportem na Fibo úrovni 61,8 % na 1,2838 GBPUSD. Na jeho opětovné proražení v nejbližších dnech to nevidíme, naopak rizika libry jsou v tuto chvíli v převaze nakloněna směrem ke slabším hodnotám.

Vedle dění kolem summitu EU budeme sledovat data jako britský maloobchod a americkou průmyslovou výrobu. Aktuálně se dolar vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1078 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 98,03 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0988 do 1,1061 EURUSD.*

Koruna během včerejšího dne profitovala z nárůstu sazeb peněžních trhů. Ty zřejmě s lehkým zpožděním reagovaly na nedávná vyjádření členů bankovní rady ČNB zmiňující možnost zvýšení sazeb.

Aktuálně se koruna v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,76 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,71 až 25,79 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 23,26 až 23,46 USDCZK.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688