TNBiz (TN.cz)
Investice  |  17.10.2019 10:04:42

Lídři EU se sejdou v Bruselu. Jednání o brexitové dohodě pokročila


Ve čtvrtek a v pátek se v Bruselu sejdou hlavy členských států Evropské unie. Projednávat budou například odchod Velké Británie z Evropské unie, víceletý finanční rámec nebo změnu klimatu. Mezitím pokročila jednání o nové brexitové dohodě, text, který by lídři mohli schválit, se ale nepodařilo připravit.

Británie má z Evropské unie vystoupit na konci října, středeční celodenní jednání ale text nové dohody nepřineslo, byť se podle stanice Euronews podařilo dořešit velkou část sporných bodů. Text dohody, který by lídři členských států mohli projednat na čtvrtečním a pátečním summitu Evropské rady, ale zatím není na světě.

"Nejdůležitější část dohody je připravená. Teoreticky bychom ji mohli přijmout zítra a vyhnout se tak chaosu a neštěstí, které by způsobil nekontrolovaný odchod Spojeného království z Unie," řekl ve středu večer předseda Evropské rady Donald Tusk.

Podle webu Politico stojí v cestě dohodě pouze shoda nad daní z přidané hodnoty. Londýn podle diplomatů, se kterými mluvilo Politico, chce, aby Severní Irsko mělo vlastní režim DPH přesto, že zůstane v celní unii s EU. Vyjednávači ale předpokládají, že se podaří neshody dořešit.

<br>

Pak ovšem budou s vyjednaným textem muset souhlasit unijní lídři a hlavně jej bude muset schválit britský parlament, což se u dohody, kterou s Unií vyjednala bývalá britská premiérka Theresa Mayová, nepovedlo na třikrát. Britská dolní sněmovna by případně měla text projednávat na mimořádném zasedání v sobotu.

Lídři unijních zemí se v Bruselu sejdou ve čtvrtek odpoledne a pak také v pátek. Kromě jednání o Brexitu jsou v agendě summitu i další témata. Prezidenti a premiéři členských zemí mají projednávat třeba dlouhodobý rozpočet EU nebo strategickou agendu a priority EU na roky 20192024. Těchto jednání se zúčastní i nová předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která představí priority nové Komise. Tématem má být i změna klimatu.

Česko bude na summitu zastupovat premiér Andrej Babiš. Toho před zasedáním Evropské rady, které začíná v 15. hodin, čeká jednání s ředitelem Generálního ředitelství Evropské komise pro rozpočet Gertem Janem Koopmanem, jednání frakce ALDE a pracovní jednání předsedů vlád zemí Visegrádské čtyřky.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688