TNBiz (TN.cz)
Hypotéky  |  16.10.2019 15:04:37

Hypotéky výrazně zlevňují. Bankéři jsou zoufalí, tvrdí ekonomové


Hypotéky jsou stále levnější. Podle ekonomů zlevňují nejvíce za posledních osm let, o úvěry na vlastní bydlení ale přesto mezi lidmi není příliš velký zájem. Celkový objem hypoték podle ekonomů výrazně zaostane za předchozími rekordními roky. Bankéři už jsou z toho zoufalí, protože hypoteční úvěry jsou pro ně velmi výhodné. Čechy ale odrazuje vysoká cena nemovitostí.

Podle Fincentrum Hypoindexu se v září průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů snížila o 0,14 procentního bodu na 2,47 procenta. Ale ani to nepomáhá tomu, aby hypoteční trh ožil. V září sice smluv oproti předchozím měsícům přibylo, jak ale Fincentrum upozorňuje, v září je vždy zájem o hypotéky větší než o prázdninách.

Letos v září poskytli bankéři hypotéky za celkem 15,007 miliard, v roce 2018 to přitom za září bylo téměř 21 miliard! Od začátku roku tak bankéři poskytli hypotéky za 128 miliard, vloni to bylo za 160 miliard a o rok dříve dokonce ještě o osm miliard více.

"Klienti přestávají slyšet na snižování úrokových sazeb. Odrazují je vysoké ceny nemovitostí. Bankéři přichází o své bonusy a začínají být zoufalí. Standardní nástroje na získávání nových klientů nefungují. Objemy sjednaných hypoték se meziročně strmě propadají a vyhlídky na zlepšení jsou v nedohlednu," vysvětlil hlavní ekonom BHD Štěpán Křeček.

Potvrzuje to i další ekonom Lukáš Kovanda. "Bankéři by rádi půjčovali víc, protože hypotéka je pro ně zlatý důl, avšak naráží na neochotu Čechů kupovat drahé, dost možná předražené a cenově nafouknuté nemovitosti. A naráží také na regulace České národní banky, které jim znemožňují půjčovat rizikovější klientele," zmínil Kovanda, hlavní ekonom společnosti Czech Fund, další důvod propadu zájmu o hypotéky.

Podle Kovandy ale bankám stále dává s ohledem na pokles tržních úrokových sazeb napříč ekonomikou snížení úrokových sazeb u hypoték smysl. Jak ubývá potencionálních klientů, musí se banky stále více snažit, aby je motivovaly k braní hypoték, případně je přetáhly konkurenci.

"Tento vývoj jen tak neustane, byť jsou banky v možnosti snižovat sazby hypoték limitovány výší základní úrokové sazby České národní banky, která činí dvě procenta. Tato sazba se letos v nejpravděpodobnějším scénáři dalšího vývoje již nezmění. V příštím roce je pak rozhodně pravděpodobnější její pokles než růst. Snížení základní sazby ČNB by bankám otevřelo další prostor ke snižování sazeb hypoték. Ani tak však není zaručené, že se Češi osmělí k rozsáhlejšímu pořizování nemovitostí. Což ovšem banky povede k další redukci sazeb," dodal Kovanda.

 



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

31.10. 21:22  hypotéka (Vlasta)
17.10. 08:36  Stejne jsou porad drahe (SemaSe)
17.10. 08:17  Na Slovensku? (aaa)

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688