Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  15.10.2019 16:17:57

Čína – prodeje vozů v září pokračovaly v poklesu, propad utrpěly elektromobily

Již patnáct měsíců v řadě zaznamenává čínský automobilový trh recesy. Ke změně v poptávce nedošlo ani ve „zlatém září“. Tedy měsíci, který je v Číně označován za hlavní sezónu prodeje aut. Zákazníci po létě totiž zpravidla nejvíce nakupují automobily. Za pár týdnu statistiky ukáží, zda se případně situace nezměnila v podobně označovaném důležitém měsíci –„stříbrném říjnu“.

Obchodní válkaUSA a pokračující zpomalování růstu ekonomiky nadále v Číně ovlivňuje poptávku po vozech. Své sehrává také v 15 městech a provinciích, které se v zemi podílí poptávkou ze 60 %, dřívější zavedení nových emisních standardů. Vláda v tomto ohledu jako nejzazší termín stanovila konec příštího roku.

Dle místní automobilové asociace (China Association of Automobile Manufacturers) se v září prodalo 1,9 milionu osobních vozů, včetně minivanů. Meziročně se jedná o pokles o 6,3 %. Po zahrnutí také autobusů a nákladních vozů se celkové prodeje snížily o 5,2 % na 2,27 milionu. Připomenout lze 6,9 % pokles v srpnu či 4,3 % pokles prodejů v červenci.

Letní snížení vládních dotací na pořízení nových ekologických vozů NEV (elektromobily, hybridy, vodíkové vozy), výrazně zasáhlo prodeje těchto vozů, resp. především elektromobilů. Čína je přitom také v tomto segmentu světově největším trhem. Prodeje NEV vozů se v září meziročně propadly o třetinu, resp. přesněji o 34,2 % na 80 tisíc. O měsíc dříve činil pokles „jen“ 15,8 %. Loni přitom daný segment skokově rostl o 62 %, přestože celý trh vůbec poprvé od 90. let klesl.


Z hlediska poptávky po vozech se v září z koncernu VW meziročně v Číně nedařilo zejména domácí automobilce ŠKODA. Stále se pro ni jedná o největší trh, nicméně také v minulém měsíci zde zaznamenala meziroční pokles o 23,8 %, když prodala 22 100 vozů. To samotný Volkswagen se dokázal vydat proti trhu, když v regionu prodal o 2,2 % více, resp. 300 700 vozů. Pro automobilku tak daný trh v září představoval podíl již přes 56 %!

SUV již nejsou takovým hitem

Nejen na čínském trhu segment vozů SUV zažil v minulých letech výrazný boom. V zemi středu každopádně letos za prvních devět měsíců roku již došlo k poklesu prodeje SUV o 9,3 %.

Zmínit celkově také lze, že prodeje vozů samotných čínských značek se snížily o 9,8 % na 727 tisíc.

Přinese konec roku zlepšení?

Prodeje NEV vozů by měly zaznamenat nicméně růst i letos. Zmiňovaná asociace CAAM však za rok 2019 predikuje již jen 1,5 mil. prodaných vozů, tedy o 100 tisíc méně než odhadovala dříve. Svůj letní výhled pro celkové prodeje v roce 2019 zatím nezměnila. Čínský automobilový trh by tak měl ve zbývajících měsících vykázat lepší čísla, aby za celý rok došlo k meziročnímu poklesu jen o 5 %, resp. celkově se letos zde prodalo 26,68 milionu vozů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688