TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  15.10.2019 10:51:47

Sklizeň byla letos lepší. Odborníci řekli, jestli se vrátí bramborová krize

Zemědělci letos sklidili více brambor než v loňském roce. O skoro desetinu pak stoupla sklizeň obilovin. Naopak o 17 % se propadla u řepky a více než o třetinu u kukuřice. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle ekonomů bramborová krize končí.

"Z dlouhodobého pohledu bude letošní úroda obilovin podle dat nahlášených zemědělskými podniky průměrná. Vliv sucha a tepla je sice patrný, což se projevilo například v nižší objemové hmotnosti zrna, ale plodiny měly přeci jen více vegetační vláhy než v loňském roce," prozradila v úterý Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ. 

Podle ekonomů to znamená, že by se neměla opakovat "bramborová krize", kterou jsme zažívali v první polovině roku, kdy oblíbená zelenina na pultech obchodů stála hodně přes 20 korun. Brambor se v Česku vypěstovalo 604 tisíc tun, o 3,5 % více než vloni. Z jednoho hektaru zemědělci sklidili o necelou tunu více než vloni. Přesto úroda zaostala za dlouhodobým průměrem.

"Poměrně výrazně zaostane jak za pětiletým, tak zejména desetiletým průměrem. Nicméně cenové tlaky v oblasti brambor pro konečného spotřebitele již nyní polevují a polevovat ještě budou," je přesvědčený ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda. 

Podobně to vidí i hlavní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček. "Brambor se letos urodilo více. To povede k mírnému snížení cen. Množství brambor však není dostatečné, aby se ceny vrátily na své původní úrovně," uvedl Křeček.

Křeček si všímá také toho, že je na trhu výrazný nadbytek cukru. "V českých obchodech lze kilogram cukru pořídit za podobnou cenu jako na počátku devadesátých let. Cukrovarům však od té doby výrazně vzrostly náklady na mzdy, energie i pořizování technologií. V důsledku tohoto vývoje se dostávají do ztráty,“ dodal ekonom.

Příčinou je zrušení kvót na výrobu cukru, které vedlo k rozšíření výroby a pádu cen. Zemědělci teď omezují plochy, na kterých cukrovou řepu pěstují. Co naopak výrazně přibylo, je mák. Zemědělci sklidili 24 tisíc tun, což je o tři čtvrtiny více než před rokem! Zemědělce k většímu pěstování máku motivovaly jeho loňské ceny a podle Křečka by tak letos mohl zlevnit.

O skoro 10 % stoupla sklizeň obilovin včetně kukuřice na zrno. "Rok 2018 byl z hlediska úrody obilovin kvůli teplému a suchému počasí mimořádně špatný. Letošní úroda obilovin by ale také měla lepší než úroda předloňská. Příznivé je také to, že na odhadovaném takřka 10% meziročním nárůstu objemu sklizených obilovin se podílí především vyšší hektarový výnos, nikoli rozsáhlejší osevní plocha," doplnil ekonom Kovanda.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688