Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.10.2019 09:11:26

Rozbřesk: Dočasné příměří USA - Čína povzbudilo trhy. Čeká nás rozuzlení brexitu

A máme tu další týden ve znamení geopolitických třenic. Během pátečního obchodování trhy příjemně překvapila dohoda mezi USA a Čínou na dočasném příměří. I když ji Donald Trump označil za průlom a první fázi nadcházející velké obchodní dohody, nejedná se zatím podle nás o nic jiného než o dočasný klid zbraní...

Čína slíbila nakupovat americké zemědělské výrobky v celkovém objemu až 50 miliard dolarů a současně se slíbila zamyslet nad ochranou duševního vlastnictví (detaily nejsou známé, na textu se bude pracovat). Spojené státy výměnou za to v úterý nezvýší cla z 25 na 30 % u zboží v hodnotě 250 miliard dolarů. I dočasné příměří je sice příznivé, ale nelze ho přeceňovat - obchodní konflikt se může znovu rychle rozhořet a častokrát k tomu stačí jeden tweet. Dnešní ranní slabá čísla z Číny - propad zahraničního obchodu - ukazují, že obchodní války jsou v zesláblé čínské ekonomice cítit.

Kromě obchodních válek bude v centru dění opět brexit - ve čtvrtek je na programu klíčový summit, kde by mělo dojít k nové výstupní dohodě mezi EU a USA. I na této frontě bylo v pátek veseleji. Boris Johnson a irský premiér oznámili pokroky v jednání. Evropský vyjednavač Michel Barnier však přes víkend řekl, že pokroky v jednání jsou zatím malé a že nový návrh Británie je příliš obecný a pro EU nedostačující. Pokud nebude dohoda schválena do 19.10., měl by Boris Johnson požádat EU o další odklad brexitu…

Na pozadí dalších geopolitických událostí (a to jsme nezmínili napětí v Turecku a polské volby) bude zajímavé sledovat výsledek srpnových čísel z evropského průmyslu. Předběžná německá čísla naznačila, že se propad průmyslu na konci léta na chvíli zastavil. Výraznější pozitivní překvapení však neočekáváme.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna jako by si globálního optimismu moc nedokázala užít a stále se pohybuje v blízkosti 25,80 EUR/CZK. Na vině jsou kromě jiného doznívající nižší inflační čísla a přes úlevu v napětí stále značná nejistota před týdnem, který bude pro brexit do značné míry klíčový. Výsledek polských voleb pravděpodobně na české trhy nebude mít zásadní dopad.

Zahraniční forex
Mohutné posilování libry, která nyní sází na to, že během summitu EU (19.10.) bude dosaženo dohody o brexitu, se promítlo do obchodování s eurodolarem. Ve hře je však stále poměrně dost variant a tak jednosměrné posilování libry (a eura proti dolaru) by se nemuselo ještě vyplatit.

Za to polský zlotý má zřejmě namířeno k vyšším ziskům poté, co se ukázalo, že strana Právo a spravedlnost zřejmě v nedělních volbách obhájila nadpoloviční většinu v parlamentu. Hospodářská politika by se tedy v Polsku další čtyři roky měnit neměla.

Akcie
Poslední obchodní den minulého týdne proběhl na amerických akciových trzích na vlně velkého optimismu, když indexy zakončily seanci o více než procento výše. S&P 500 rostl o 1,2 % na úroveň 2970 bodů, přičemž se ale index na svých maximech neudržel. Akcie společnosti Apple zpevnily o 2,7 % a dostaly se tak na historicky nejvyšší úrovně. Dařilo se i dalším titulům ze sektoru, kdy Micron Technology přidal 4,2 %, Qualcomm 2,3 % a například Alibaba 4,1 %. Výrazné zisky zaznamenal rovněž těžař Freeport-McMoran, který posílil o 6,5 %. Akcie ropné společnost Apache rostly o 4,9 %, Schlumbergeru o 4,5 % a Marathon Oil nebo Halliburton o 3 %, resp. 2,8 %. Index Dow Jones přidal 1,2 %, S&P 500 1,1 % a Nasdaq 1,3 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688