TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.10.2019 09:49:53

Kuřáci hází nedopalky na zem i vedle koše. Vynálezce má nevídané řešení


V Praze pravděpodobně přišli na nový způsob, jak zabránit tomu, aby kuřáci házeli nedopalky cigaret na zem. Takzvané vajglovníky ve tvaru terče je mají přimět k tomu, aby nedopalek odhodili do koše. Štáb TV Nova se ale přesvědčil, že někteří lidé si s čistotou ulic hlavu vůbec nelámou.

Některým kuřákům je zatěžko házet vykouřené cigarety do odpadkových košů. Ačkoli mladík stojí vedle koše, nedopalek končí na zemi. Stejně tak i špaček "gentlemana" opodál.

Na otázku, proč neskončil vajgl v koši, měl jednoduchou odpověď. "Protože jsem šel rychle na autobus," řekl. Reportérka televize Nova jej ale upozornila na to, že ke koši to má jen metr daleko. "Ty lidi, co tu uklízí, platím ze svých daní," reagoval.


Nedopalků na zemi je ale víc. Reportéři televize Nova udělali test, kolik nedopalků sesbírají za dvě minuty nejen v Praze, ale i dalších městech. V Praze na Smíchovském nádraží našla reportérka 50 špačků, kolega na autobusovém nádraží Tržnice v Karlových Varech přes 60 a v Ostravě se nešlo ani dopočítat.


S tím, aby nedopalků v ulicích bylo co nejméně, má pomoct speciální popelník ve tvaru terče. Odhození nedopalku má být podle autora tohoto nápadu zábavou. "Pokud se kuřák trefí, nedopalek spadne dovnitř, kam se jich vejde 1200. Pokud se netrefí, pořád je to výhoda, že se centralizují a snáze uklízí," vysvětlil autor nápadu Lukáš Malý.


Momentálně jsou v Praze už dva takové terče, do budoucna by se měly objevit i na dalších místech, například v Kladně, ve Slaném či v Plzni.


Města ale bojují s nedopalky různě. V Karlových Varech uvažovali o zavedení jiného než peněžitého trestu za odhození. "Ten, kdo odhodí nedopalek, by musel uklidit 100 metrů okolo," přiblížil mluvčí magistrátu Karlovy Vary Jan Kopál.


V Česku hrozí za odhození nedopalku, ale třeba i žvýkačky, pokuta až deset tisíc korun. Ve světě jsou ale ještě přísnější. V Singapuru hříšníkům "přišijí" rovnou veřejně prospěšné práce. Při extrémních případech znečištění to může být i 50 ran holí.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

15.10. 10:34  Vajglovník (Ladislav Strnad)
14.10. 13:50  Vajgly (Tony)
14.10. 11:33  Pejskaři vs. kuřáci (achilles)
14.10. 11:20  Vajgly (Libor)
14.10. 10:16  Pejskaři vs. kuřáci (Tony)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688